​Від Заходу до Сходу: Фестиваль «З країни в Україну» їде на Донбас

Фестиваль «З країни в Україну» їде на Донбас з культурно-просвітницькою програмою. Об’їхавши десятки місць Сходу за 5 років, мандрівний фестиваль у вересні-жовтні відбудеться ще у шести містах Донецької і трьох містах Луганської області.

З 27 вересня по 29 вересня 2019 року у Вугледарі, Волновасі та Мангуші, 4-6 жовтня в Торецьку, Авдіївці та Покровську, а 11-13 жовтня в Попасній, Лисичанську та Щасті відбудуться фестивалі «З країни в Україну».

У серпні цього року їх відбулося вже дев’ять - на Закарпатті, Одещині і Приазов’ї. Цьогоріч фестивалі проходять під гаслом «Свідомі дії свідомих людей», аби показати, як наша країна змінюється в останні роки.

Мандруючи від Заходу до Сходу, фестиваль несе свою місію - формувати нове розуміння української ідентичності та показати, скільки всього цікавого, нового та стильного є в Україні.

«Під новою українською ідентичністю ми бачимо усвідомлене розуміння українцями того, чим ми як країна, як суспільство, як нація вирізняємося сьогодні від інших. Це розуміння формується в етнічній, культурно-мистецькій та громадсько-політичній площинах. Унікальне культурне розмаїття країни, на території якої проживає понад 100 національностей – від росіян до поляків, від угорців до румун, від німців до словаків та молдован – то наше неймовірне богатство. А людяність, яка проходить через сім’ї кожного українського регіону і знаходить вираження у культурі та мистецтві – то наша спроможність до єднання і подолання будь-яких викликів сучасності. Поєднати це все можна в такому продукті, як, власне фестиваль», - розповідає про місію заходу його ідейник і співзасновник Денис Блощинський.

Команда організаторів розробила 14 унікальних напрямків, які різнобічно демонструють найцікавіші українські культурні та мистецькі сфери життя.

На кожному фестивалі матимуть місце такі локації:

-Майданчик інтелектуальних ігор, де представлені ігри: «Лісові комерсанти», «Memory», «Життєвий капітал», «Шахматний турнір» тощо.

-«Містечко майстрів», де учасників вчитимуть робити воскові свічки, ткати бісером, робити кулони-обереги з дерева, ляльки-мотанки та багато іншого.

-Відкрита бібліотека з бук-кросингом, літературними іграми та зустрічами з письменниками .

-«Молодь і спорт», де гратимуть у флорбол, регбі та братимуть участь в естафетах.

-«Охорона здоров’я» з психологом та тренінг з базової підтримки життєдіяльності.

-Робототехніка, VR-пристрої та 3D-принтери на майданчику «Сучасна Україна».

-«Влада і громада», що сприятиме зустрічі на одній із локацій фестивалю на панельній дискусії активістів та представників влади.

Містечко НГО» з представленням місцевих громадських організацій, різноманітних інтерактивів та панельних дискусій.

-Дитячий майданчик запропонує ігри «Машинки», «Рухаємося вперед», вивчення танців «Соку-соку, бачі-бачі», «Бельгійський банс».

-Фотовиставка з пейзажами України.

-Кіномайданчик із показом соціальної реклами від українських режисерів.

-Студія оригінальних ігор з різних країн світу для дітей і дорослих: «Новус», «Морський більярд» з Латвії, «Карум» з Індії, «Крокинол» з Канади, «Джаколо» з Нідерландів, «Кульбуто» з Франції, «Єластік» з Франції, «Кватро-Єластік» з Чехії, «Корнхол» зі США, «Рибалка» з України, «Акробати» з Кореї.

Також передбачені радіальні виїзди до військових частин, інтернатів, дитячих будинків та будинків літніх людей із частиною програми фестивалю.

Частина локацій матиме унікальну складову для кожного міста. Приміром, Вугледар розробив майданчики в концепції «Ефект метелика», які сприятимуть налагодженню комунікації між містянами, щоби мешканці мали змогу «вийти зі свого кокона».

Кожен фестиваль закінчується концертною програмою. Підбір гуртів є різноплановим по стилях і напрямах, але ідейним у своєму корені. Організатори зібрали на одній сцені рок, інді, електро, етно та багато інших аби показати, якою різноплановою і якісною є сучасна українська музика. Артисти фестивалю беруть участь на безгонорарній основі, а їхньою основною мотивацією бажання зробити свій внесок у розвиток малих міст і людських історій. Цього року на головній сцені «З країни в Україну» виступатимуть: NESPROSTA, TOLOKA, Vinok, Vova zi Lvova, OY Sound System, SECRET FOREST, РОЯЛЬКІТ, Майор Пронін, The Oscar Wild, Alex Silakov, VLASNA, БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, Та сама, BALAKLAVA BLUES.

Вхід на всі заходи фестивалю – вільний.

Час роботи фестивалю – з 12 до 22 години на центральних площах міст.

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше інформації про фестиваль на офіційній сторінці у фейсбуці та на сайті Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну».