У столиці запрацювала перша громадська сортувальня сміття

Вона зустрічає написом: "планету рятуй". Громадська сортувальня сміття запрацювала у Києві. Що являє собою нова установа, хто її власник та чи заробляють тут кошти - читайте на coukraine.org.

Згідно з даними фонду "Демократичні ініціативи", 86% киян не сортують сміття. Хтось робить це через брак часу, хтось не знає, як правильно це робити, щоб утилізувати непотріб і водночас не накопичувати його вдома, аби одного прекрасного дня вивезти до пункту приймання.

Наприкінці січня у Верховній Раді зареєстрували законопроект про заборону поліетиленових пакетів. Документ пропонує заборонити продаж пластикових пакетів з 1 січня 2021 року. Таке рішення пов’язане зі згубним впливом пластику на довкілля. При неправильній утилізації пластик потрапляє на сміттєзвалище, де розкладається понад 1000 років. 

Ідея створити громадську сортувальну виникла у її натхненників, Сашка та Інни, раптово, коли хлопець побачив, який захаращений двір їхнього будинку.

У Дарницькому районі вирішили відкрити свій пункт сортування сміття, аби привчати громадян до свідомих рішень та покращувати екологію.

Ініціативу спочатку спробували протестити на сусідах. Збирали мешканців під'їзду на суботник та пояснювали, чому потрібно розфасовувати непотріб та як це правильно зробити.

Щомісяця працівники «Київміськвторресурсів» зважують на своїх пунктах приймання вторсировину і пересилають активістам кошти, приблизно 1-1,2 тисячі гривень на місяць.

Гроші Сашко та Інна собі не лишають, а віддають у фонд двору. На даний момент завдяки сортувальні вдалося поставити лавочки та почати створювати дитячий майданчик, а ще купили спеціальні напівсфери, аби зупинити нахабних водіїв, що намагаються припаркувати своє авто у забороненому для цього місці.