СВЯТО ПЕРЕМОГИ ЧИ ВШАНУВАННЯ ЖЕРТВ ВІЙНИ?

Сьогодні пройшло 73 роки з того дня, коли у підвалі Рейх-канцелярії застрелився лідер одного з найжахливіших режимів в історії людства, а за тиждень, 8-го травня о 22 годині 43хв (+2 GTM), у місті Карлхост було підписано капітуляцію Німеччини. Більше половини сторіччя з того часу, ми, наші колишні союзники і наші колишні вороги, відзначають цю дату. Але яка історія «свята Перемоги»? Як святкують його колишні країни-учасниці? І чому в Україні так змінилося ставлення до цієї річниці?

8 чи 9?

На перше питання відповідь дуже проста: коли у Карлхості був вечір 8-го травня, у Москві вже було 9-те. Проте, собака таки запорпана і тут. Річ у тому, що капітуляція підписувалася без згоди ставки Сталіна, тому в СРСР вирішили заснувати своє, особливе, «Свято перемоги» не над нацизмом у 2-й Світовій Війні, а над Фашистською Німеччиною у «Великій Вітчизняній Війні». Тому, в різних країнах цей день відзначають у різні дати, а країни Британської Співдружності, взагалі, 7-го.

Свято чи скорбота?

Коли мені було років 9-10, для мене не було найбільшого свята, ніж «День перемоги». Показували фільми з танками, на стадіоні був фейєрверк та постановка зі стрільбою холостими патронами. Уявіть собі, під палючим травневим сонцем, на очах сотень літніх ветеранів, молоді хлопці, переодягнені в німців та червоноармійців, стріляли одне в одного з автоматів Калашнікова, кидали димовухи, підривали вибухові пакети і падали на землю, прикидаючись убитими. Ще не прибравши «трупи» з міського стадіону, нам, малим шибеникам, дозволяли перелізти за огорожу і позбирати на полі справжні гільзи, ветерани ж сиділи і дивилися на поле, а сонце нещадно сліпило їх заплакані очі. Ну, як? Відчули свято?

До речі, у самому СРСР святкували з 45-го лише по 48-й рік і не святкували аж до 65-го року. Російська Вікіпедія пояснює це страхами Сталіна щодо популярності Жукова. Українська - страхами Сталіна щодо реакції родин жертв репресій на відвертий цинізм влади. Я скажу наступне, моя бабуся - ветеран та учасник бойових дій, нагороджена Орденом Червоної Зірки, була інтернована (читай - ув’язнена) і відбувала заслання у місті Сталіно (сьогодні Донецьк) строком на 10 років, з яких відбула 7 років до хрущовської амністії. Причина інтернування - вона була в німецькому полоні 1 день, на початку війни, коли їй було 19 і вона була просто цивільною.

Як це відзначають у світі?

З 2016 року 9-го травня Україна не святкує «День Перемоги над Фашистською Німеччиною у ВВВ», а відзначає «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», та «День пам’яті та примирення» 8-го травня. Поцікавтесь і ви здивуєтеся, які країни підтримували Німеччину та Союзників.

Я порахував кількість країн учасників 2 СВ, їх більше 80-ти! Більше 80 країн, які офіційно оголосили війну, пасивно чи активно підтримували Союзників, чи країни Осі. Закінчення війни відзначають не більше, ніж у 20-ти.

Британія

У Британії урочисті події проходять з 7-го по 9-те травня. Головним заходом є щорічна панахида та хвилина мовчання по загиблим в 2 СВ. Час панахиди точно співпадає із часом промови Вінстона Черчілля про капітуляцію Німеччини. Після заходу сонця по всій Великобританії запалюють 100 смолоскипів у пам’ять про загиблих: спочатку перший, а потім інші за ланцюжком. Кожного року місце запалення першого смолоскипу переходить в інше місто.

У Європі відзначають «День закінчення Другої світової війни» відповідно до резолюції Асамблеї ООН «A/RES/59/26/» 8 та 9 травня, які є днями пам’яті та примирення. Резолюція закликає зберігати пам’ять про жертв війни та не допустити чогось подібного у майбутньому. Здебільшого це відзначається подіями коло меморіалів загиблим, відкритими екскурсіями у музеях.

Франція

Організація урочистостей на честь перемоги над нацизмом у Франції покладена на Міністерство оборони Франції. Проте саме МО Франції вирішило активно співпрацювати з Громадянським Суспільством, поклавши організацію на громадських діячів та ініціативні групи з усієї Франції.

Міністерство оборони створило спеціальний сайт з розкладом програм, виставок та зустрічей по всій території країни, надаючи організаторам фінансування після опису планів щодо урочистих заходів. Пам'ятні акції французи проводять з дня висадки військ союзників у Нормандії і закінчують лише восени.

Головна церемонія вшанування пам'яті тих, хто загинув під час війни з нацизмом, проходить 8 травня поблизу Тріумфальної арки в Парижі .

США

У США традиційна церемонія проходить 8 травня на Капітолійському пагорбі, починається з покладання квітів до Стіни свободи, а потім відбувається парад за участю повітряних сил, які відтворюють для глядачів всі значні битви війни, включаючи Перл-Харбор до висадки в Нормандії. У той же день літаки виставляють у Вашингтонському аеропорту імені Даллеса, де з ними зможуть також протягом 9-го травня ознайомитися всі бажаючі.

Німеччина

Кінець війни має значення для Німеччини не менше, ніж для союзників, він розділив Німеччину на довгі роки, приніс німцям розчарування і прозріння.

Тематичний тиждень починається у Берліні 2 травня, в столиці Німеччини відкриваються виставки та проходять різноманітні заходи, присвячені річниці падіння Третього рейху.

На вулицях Берліна розміщують широкомасштабні панорами фотознімків, як ці місця в місті виглядали в травні 45-го.

Польща

Святкування закінчення війни в Польщі – тема болюча і неоднозначна. В кінці 2014 року Сейм навіть намагався проголосувати за скасування дати 9 травня як Дня Перемоги. «У Польщі в травні 1945 року одна окупація була замінена іншою окупацією, німецький концентраційний табір замінив радянський концентраційний табір, ГУЛАГ», - заявив один з ініціаторів законопроекту депутат Сейму Збігнєв Гержинский. Однак законопроект не був прийнятий.

День Перемоги у Польщі відзначають на Вестерплатте у Гданську, де споруджено монумент полякам, загиблим у боях Другої світової війни.

Італія

В Італії святкують не перемогу, один з основних союзників Німеччини святкує День звільнення, і торжества починаються з 12 квітня – початку операції по звільненню Італії - і закінчується після 8-го травня.

Програма заходів будується на підставі публічних ініціатив громадських організацій, уряд оголошує конкурс ініціатив ще в листопаді, він завершується 15 грудня, кращі пропозиції отримують кошти і складають програму для кожного регіону.

Основні урочистості припадають зовсім не на травень, а на 25 квітня – день втечі Беніто Муссоліні з Італії. В Італійців теж є своя пісня про “перемогу” і носить назву Bella ciao, Milano! – на честь пісні, яка була неофіційним гімном Опору Італії.

Японія

Друга світова війна ще тривала довго після травня, і закінчилася капітуляцією Японії та її союзників 2-го вересня.

Головними подіями, присвячений закінченню 2 СВ в Японії, є 6 серпня, день пам’яті жертв атомного бомбардування і день пам’яті загиблих у війні 2-го вересня.

Розвінчання чи переосмислення?

Сьогодні майже не залишилося тих хто був свідками цієї війни, тому в Україні до 2014 року це стало просто свято пам’яті подвигу з шашликом та пивом на природі, або ж роботами на городі у додатковий вихідний тень. Війна на Сході нашої держави дала поштовх переосмислення суті цієї події і цієї війни.

Колись Маршал Маліновській у розмові з дочкою сказав відомі слова:

-Тато, що ти пишеш?

-Мемуари про дитинство.

-А чому не про війну?

-Хай брешуть без мене!

Сьогодні 2 СВ поховала майже всіх своїх свідків, а пам’ять про неї перекували в мечі нової війни - інформаційної. Війною та перемогою спекулюють, торгують її смислами та героями і отримують політичні дивіденди. Пам’ять про війну стала новою національною ідеєю, приватизованим правом на «Велику Перемогу!» для одних і розвінчанням культу «держави, що перемогла»для інших, розколовши світ.

Сьогодні я з жахом згадую торжества на ДП з мого дитинства, усвідомлюючи одну просту істину - у війні немає переможців і переможених, є лише її жертви.

Ми маємо пам’ятати основний урок цієї страшної трагедії. Війна - це воля купки соціопатів, що нав’язана безвідповідальній більшості. Найкращою пошаною загиблих у війнах, є наша відповідальність за прийняті рішення, наша активна участь у розбудові держави та суспільства, наша відмова від мовчазної згоди на узурпацію влади тиранами.