​Стартували. Враження 1 дня академії фестивалю

У Харків з’їхалися 126 майбутніх менеджерів культури, щоби вчитися створювати фестивалі з ініціативи фундації «З країни в Україну».

«Це ін’єкція концентрату інформації», - так назвав академію Денис Блощинський, ідейний засновник фундації соціальних інновацій «З країни в Україну». Вакцинування культурою буде відбуватися протягом 5 днів, результатом якого має стати народження ідей фестивалів у 18 містах України.

Навчання культурному менеджменту у перший день академії складалося зі знайомства і представлення команд. На знайомство команді із 7 людей було надано 7 хвилин часу, а на представлення аудиторії 150 секунд. Такий таймінг стимулював одразу включитися у роботу і почати сприймати всю серйозність навчання. Зі структурних спічів команд викристалізувалася спільні очікування: зміни і розвиток та бажання навчитися.

Серед команд є більш компетентні, які вже були співорганізаторами фестивалів «З країни в Україну», а є початківці в культурній галузі, якими стали наймолодші учасники з Лисичанська чи найстарші учасники з Берегового.

22 травня, на перший день академії з’їхалися уже перші ментори. Так Андрій Зоїн сказав, що такий формат навчання культурному менеджменту став би особисто йому корисним, коли кілька років тому він започаткував власний фестиваль Республіка Fest. Ментор підкреслив, що дуже вдалим є підхід залучати у команду представників влади, громади і бізнесу.

Ментор Олесь Журавчак (фестиваль Трипільське коло – прим. авт.), звернув увагу присутніх: «Усвідомте, саме тут твориться державна політика».

До роботи команд долучатимуться ментори відомих фестивалів і проектів, лектори, які вчитимуть піару, проектному менеджменту, фандрейзингу, а також світоглядні партнери академії, серед яких: Володимир Моренець, Вахтанг Кебуладзе, Віталій Портніков та інші.

«Коли їхав на академію, не було чіткого розуміння того, що буде, лише певний вектор. Але перший день задав певний темп. Чудово те, що змушують нас багато самостійно працювати, змушують аналізувати, ворушити мізками. Захоплює високий рівень лекторів, що вигідно відрізняє цю академію від інших заходів такого напрямку, а ще різноплановість в подачі матеріалів» – коментує Сергій з Білгород- Дністровського.

Уперше до академії долучилися і учасники із Закарпатської області. «Крутий підбір лекторів. Не віриться, що організатори тих естивалів, які ми відвідували, зараз тут, з нами. Я раніше читав інтерв’ю різних організаторів, щоб переймати досвід, от як з Республікою FEST. А тут із засновниками можна поспілкуватися, порадитися. Та й взагалі кожен момент академії вражає все більше і більше. У всьому відчувається професіоналізм. Я би хотів навчитися все так організувати, щоб люди у нас на заходах в Мукачево відчували такий же комфорт, як я відчуваю тут», – коментує Паша, якого доповнює учасниця Даша: «Ви навіть цього не кажете на лекціях, не вчите професіоналізму. Просто це видно, це відчувається і хочеться досягати того ж».

По завершення дня першого дня навчання, команди дискутували над філософським питанням від світоглядного партнера Вахтанга Кебуладзе, а потім розійшлися по різних локаціях готувати домашнє завдання з визначення десяти проблем міста.

Слідкувати за новинами академії фестивалю можна на сайті та сторінці в соцмережі.