«Семантичний щит»

З початку війни, яку Росія розпочала проти України у 2014 році, в інформаційному просторі звучать наративи, які прагнуть поставити під сумнів суб’єктність нашої держави.

Росія веде гібридну війну, частиною якої є пропаганда. «Українська влада є нелегітимною», «В Україні були виявлені біолабораторії» — іноді їхні тези звучать відверто смішно та недолуго, проте у цьому криється небезпека. Росіяни формують меседжі для трьох ключових авдиторій: російської, української та західної. Тому те, що нам видається брехнею, в яку неможливо повірити, вірогідно працює на іншу групу людей.

Російсько-українська війна є війною сенсів, версій історії, наративів. І аби здолати Росію, важливо також виграти і цю битву: позбавитися російського впливу, вивчити забуті уроки історії, віднайти свою ідентичність та розповісти про свою справжню культуру світові.

Мати навички інформаційної гігієни, вміти виявляти дезінформацію та маніпуляції — критично важливі навички для українців. Саме тому ми запускаємо проєкт під назвою «Семантичний щит».

Ядром ініціативи стане театральна вистава, що роповідає історії людей, які побували на тимчасово окупованих територіях та відчули на собі вплив російських мітів. За словами співзасновника фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» Дениса Блощинського, такий формат був обраний, тому що театральна вистава — інструмент, що змушує глядача переживати події тут і зараз, занурюватися у світ героїв. Це м’яка сила, яка допомагає людям осмислювати складні теми: від особистих пошуків до національної ідентичності. Театр провокує емоції та роздуми, які залишаються з людиною надовго.


«Так, ми могли обрати формат кіно чи виставки. Але театр — це момент. Він існує тут і зараз. Глядачі стають учасниками процесу, безпосередніми свідками подій. Цей формат ідеально підходить для осмислення таких швидкоплинних і водночас глибоких тем, як маніпуляції ідентичністю та вплив пропаганди», — підкреслює Денис. 


Режисером вистави стане заслужений діяч мистецтв України Станіслав Мойсеєв, сценаристом виступив відомий драматург Максим Курочкін, продюсерка проєкту — Анастасія Вергелес, автор ідеї — Денис Блощинський 

Вистава пройде у Києві, а також у Харкові та Одесі

Проєкт реалізується за підтримки Програми Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX