#рекомендації від Павла Горба. Можливості для реалізації культурного проекту. Частина IІ.

Зараз Україна переживає несподіваний бум розвитку культурно-креативних індустрій. Ми славимо наших IT спеціалістів і стратаперів, у нас, нарешті, з’явилося власне якісне кіно і мультиплікаційні фільми, а телевізійний контент помітно покращав. Однак, якісними змінами в культурі має опікуватись не бізнес. Запит має створювати суспільство. Отже, продовжуємо розповідати про можливості для реалізації культурного проекту задля розвитку цього сектору в Україні.

  1. Програма "Креативна Європа" від Європейської Комісії -  https://www.culturepartnership.eu/ua/publishing/creative-europe/about-creative-europe.

Це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. З 2014 до 2020 року на підтримку європейських проектів, що дають можливість подорожувати, охоплювати нові аудиторії, обмінюватися практичними навичками та вдосконалюватися. «Креативна Європа» складається із двох підпрограм:
- «Культура», в рамках якої передбачено просування креативного та культурного секторів;
- «Медіа», що забезпечує підтримку розвитку та поширення аудіовізуальних творів.

На підпрограму «Медіа» припадає щонайменше 56% бюджету. Близько 31% планується виділити на підпрограму «Культура». Ще 13% відведено на новий напрямок – міжсекторальну взаємодію. Він включає фінансове забезпечення представництв програми «Креативна Європа» (Creative Europe Desks) і реалізацію механізму фінансової гарантії.

На сьогодні існує близько 18 каналів (часто іменованих «схеми» або «напрямки»), які надають можливість фінансування у рамках «Креативної Європи», кожен з яких охоплює окремий сектор або вид діяльності. Детальніше тут - http://www.creativeeuropeuk.eu/funding-opportunities.

«Креативна Європа» надасть фінансову підтримку лише тим проектам, які виконують поставлені перед нею завдання, а саме:

- зміцнення сектору та нарощування потенціалу;
- формування аудиторії;
- розробка нових бізнес-моделей;
- створення та підтримка віртуальних проектів.

Проекти, що виконують ці завдання, повинні також сприяти досягненню пріоритетних цілей «Креативної Європи». До них належать:

- зміцнення потенціалу сектору в плані функціонування на міжнаціональному рівні;
- стимулювання міжнаціонального поширення творів і операторів індустрії, а також завоювання нових аудиторій як у Європі, так і за кордоном;
- заохочення використання інноваційних і творчих підходів;
- зміцнення фінансового потенціалу сектора;
- зміцнення механізмів прийняття рішень.

Оскільки програма дуже велика, у ній нелегко заблукати. Вам знадобиться стежити за дедлайнами, їх публікують та оновлюють тут - https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/calls_en.

Також необхідно чітко розуміти, за яким саме напрямком та видом діяльності ви подаєте проект. В підпрограмі "Медіа" є багато невеликих проектів, в "Культурі" для України доступно лише кілька основних видів проектів, це:

1. Літературні переклади (здебільшого беруть участь видавці).
2. Підтримка проектів Європейського співробітництва.
3. Міжнародні мережі.
4. Міжнародні платформи (в 2018 році Україна не бере участь у цій категорії).

Також, важливо знати вимоги для України: ми відносимося до “країн східного партнерства”. Останню редакцію вимог для них ви знайдете тут - https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/library/eligibility-organisations-non-eu-countries_en.

Види проектів за фінансуванням та об’ємом (Європейська співпраця):

Маломасштабні

Тривалість - до 48 місяців.
Кількість партнерів - щонайменше 3 партнери із 3-х країн, що мають право на участь у проекті. Принаймні один має бути зареєстрований у ЄС. 
Фінансування - до 200 000 євро, не більше 60% фінансування від програми.

Великомасштабні

Тривалість - до 48 місяців.
Кількість партнерів - принаймні 6 країн, що мають право на участь у проекті.
Фінансування - до 2000 000 євро, не більше 50% фінансування від програми.

Важливо! Проект не може отримувати другу частину фінансування від інших програм Європейської Комісії та Британської Ради (Cultural Bridges та Erasmus+).

2.Програма від Європейської Комісії Erasmus+ - https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en.

Програма Erasmus+, здебільшого підходить для освітніх проектів та відома в Україні можливістю для організації поїздок обмінів молоддю. Детально про цілі та стратегічну мету програми можна дізнатись на сайті українського бюро тут - http://erasmusplus.org.ua/erasmus/pro-prohramu.html.

Основні види фінансування та напрямки:

- КА1: академічна мобільність. Це гранти для студентів, викладачів та інших працівників освіти. Є також можливості для молоді.
- КА2: Проекти співпраці. Також є окрема підпрограма для розвитку молоді.
- КА3: Підтримка реформ.
- Підпрограма Жан Моне. Можливості для творчих студій, дослідження та співпраця.

Культурним проектам та менеджерам найцікавіше буде програма КА2. Але варто враховувати, що це підійде дослідникам та тим, хто реалізує культурні проекти в системі освіти та міжнародної співпраці.

У програмі є 3 можливі напрямки для створення проекту:

1. Розвиток потенціалу вищої освіти (ex-Tempus).

Університети та інші організації з країни-члена програми чи партнера програми можуть ініціювати та/чи взяти участь у спільних проектах розвитку потенціалу вищої освіти, які розробляє і виконує консорціум університетів з країн-членів програми Еразмус+. Заявки на проекти з розвитку потенціалу за конкурсом програми Еразмус+ можуть подавати заклади з країн-учасниць, включаючи і Україну. Детальна інформація про конкурс: KA 2. Cooperation Projects - Capacity Building in Higher Education (CBHE) http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en.

2. Альянси знань.

Університети чи інші організації можуть увійти до консорціуму організацій з країн-членів програми Еразмус+, що має на меті поширення інновацій між вищою освітою, підприємствами та більш широким соціально-економічним середовищем У рамках альянсу знань. Ці ініціативи сприяють  підприємництву та підприємницькій компетентності студентів, викладачів та працівників компаній, покращують обмін знаннями, їх потік і створення. Навчальні заклади з країн-членів програми Еразмус+ зможуть подати заявку на управління Альянсом знань на конкурси програми Еразмус+. Конкурси оголошуються у жовтні та завершуються у березні. Детальну інформацію щодо правил участі, критеріїв оцінювання заявок, аплікаційних документів тощо, можна знайти тут - https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

переклад українською- http://erasmusplus.org.ua/images/phocadownload/doc....

3. Стратегічні партнерства.

Університети чи інші організації можуть увійти до консорціуму країн-членів програми Еразмус+, що має на меті поширення інновацій в інших університетах, в рамках стратегічного партнерства. Ці ініціативи серед іншого: створюють нові, інноваційні та мультидисциплінарні підходи до викладання та навчання з широким колом учасників, покращують обмін знаннями, їх потік і створення. Детальних опис у Керівництві до програми (ст. 120) і на сайтах відповідних Національних агенств ЕРАЗМУС+ країн-членів програми. Цей напрям є децентралізованим.

Такі конкурси покривають різні галузі:

 - Вищої освіти, VET, шкільну освіту та освіту дорослих - термін подання 21 березня 2018р. (12.00 за Брюссельським часом).

- У галузі МОЛОДІ: 1 лютого (початок проектів 1.06.2018, 30.09.2018) - 26 квітня( початок проектів 01.09.2017, 31.01.2018) - завершено; 4 жовтня (початок проектів 01.02.2019, 31.05.2019) - (12.00 за Брюссельським часом).

Детальну інформацію щодо правил участі, критеріїв оцінювання заявок, аплікаційних документів тощо, можна знайти в опублікованому Керівництву до програми Еразмус+ 2018 р. англійською мовою: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf.

3. Программа Вишеградського фонду - Vishegrad+ grants - https://www.visegradfund.org/apply/grants/visegrad-plus-grants/.

З 2017 року Україна може брати участь у програмі країн Вишеградської четвірки.

Основні приорітети програми:

1. Спільна культурна ідентичність.
2. Освіта та розвиток спроможності.
3. Інновації та підприємництво.
4. Медіа та демократичні цінності.
5. Регіональний розвиток, навколишне середовище та туризм.
6. Соціальний розвиток.

Ваш проект має вирішувати завдання хоча б по одному з перерахованих приорітетів. 

Детальніше можна почитати тут - https://www.visegradfund.org/apply/grants/visegrad-grants/?c=objectives.

Тривалість проекту:

максимум 18 місяців.

Учасники:

4 учасники - 3 країни з Вишеградської четвірки (Чехія, Угорщина, Польща, Словакія) + 1 країна східного партнерства.

Дедлайни:

Заявки приймаються тричі на рік: 1 лютого/1 червня/1 жовтня.

Бюджет:

В умовах не прописано розмір фінансування, однак, якщо ви подивитеся в архів проектів, які були підтримані, то побачите, що середня вартість проекту буде 30-35 000 євро, а максимальна - до 60 000. Завантажити інформацію про попередні проекти можна тут - https://www.visegradfund.org/archive/results/small-grants/

Окрім грантових закордонних програм, в Україні є ще кілька ресурсів для пошуку коштів. Це фонд “Відродження”, а також можливість збирати гроші на краудфандингових платформах. Про що я детальніше розповім у наступній частині.