КУЛЬТУРНИЙ МАЙНІНГ. "Мрія Волновахи – чиста екологія"

Завершилася реалізація проектів, які брали участь у «Культурному майнінгу», ініційованого Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну». Дванадцять міст східної України втілили свої ініціативи та готові ділитися успішними результатами і знайомити зі своїми командами.

Учасники команди міста Волноваха, які взяли участь у проекті «Культурний майнінг», проведеного за підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID, стали членами ГО «Волноваська Нова Хвиля».

Активісти поставили за мету покращити екологію власного міста та отримали грант у розмірі 30 000 гривень на реалізацію проекту «Eco-Sort-Lesson». Чому європейці можуть сортувати сміття, а ми ні? Хіба українці гірше за мешканців Європи розуміють, що саме сортування відходів дозволяє перенаселеним країнам не «тонути» у сміттєвих завалах і не утримувати багатогектарні й надзвичайно шкідливі для довкілля і для людей сміттєзвалища? Звичайно, розуміють, але багато хто вважає, що це проблема не кожного громадянина, а виключно держави. Команда з Волновахи вирішила довести зворотнє.

«Темою проекту стала проблема роздільного збирання побутових відходів, яка актуальна не тільки для міста Волноваха, а й для всієї країни, так як з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, у тому числі розділяти його на придатне для повторного використання.

Роздільне збирання сміття є одним з варіантів ефективного вирішення проблем у сфері поводження з ним. Користь роздільного збирання сміття населенням виявляється, зокрема, у зменшенні навантаження на полігони твердих побутових відходів, збереженні природних ресурсів, покращення екологічного стану», - діляться учасники команди.

Керівник проекту Колле-Колесников Денис Олександрович – менеджер з адміністративної діяльності ТОВ «Комерційне соціальне підприємство «Наш Будинок Волноваха», співзасновницею якого стала ГО «Волноваська Нова Хвиля», зазначає, що основними проблемами, на вирішення яких спрямовані заходи запропонованого проекту,є: недостатня інформаційно-роз’яснювальна та виховна робота серед населення, особливо молоді та дітей, у сфері поводження з відходами та переваг використання вторинної сировини;відсутність у навчальних закладах міста технічної можливості для роздільного збору сміття.

У рамках проекту «Eco-Sort-Lesson» придбано та розміщено, командою учасників «Культурного майнінгу», євро контейнери для роздільного збору сміття; розповсюджено інформаційно-агітаційні листівки та постери; проведено навчально-тематичні уроки у навчальних закладах міста; проведено акцію «Сортуй сміття – врятуй життя».

На думку команди, їхній проект формуватиме у мешканців міста дбайливіше ставлення до навколишнього середовища та навчатиме раціональному поводженню із твердими побутовими відходами. Його реалізація вже сьогодні створює передумови для удосконалення системи сортування смiття у місті Волноваха та стає стимулом для місцевої влади у подальшому здійснювати закупівлі і встановлювати євро контейнери на території міста.

Також, варто зазначити, що у команди з Волновахи вже є наявний досвід екологічного активізму, адже члени команди були учасниками акції «Чисте місто».

Детальніше тут: https://www.youtube.com/watch?v=lPX3Or9lw3E.