Море, радість, культура: фестиваль відбувся на Приазов'ї

9 серпня фестиваль «З країни в Україну» завітав до Бердянська. Саме у серці Азова розпочався другий фестивальний заїзд. Майданчики фестивалю охопили десятки локацій, де було представлено розмаїття української культури.

«У 2014 році ми з колегами їздили на схід до військових з концертною програмою, щоби підбадьорити. Тоді ми зрозуміли, що цивільне населення теж потребує культурної програми. І загалом є проблема з незнанням того, чим багата українська культура. Ми вирішили виправити цю ситуацію. І розробили концепцію фестивалю, який буде відкривати Україну, показувати її з різних сторін, - так утворився фестиваль «З країни в Україну», - розказав ідейник і співзасновник фестивалю Денис Блощинський на прес-конференції.

П’ять років організатори їздили сходом України, а цього року фестиваль розширився на західні і південні регіони. До організації фестивалю у регіонах долучаються місцеві активісти. За ідеєю організаторів, локальна фестивальна команда складається із представників влади, громади і бізнесу. Саме такою є формула успіху в реалізації масштабних проєктів для міста. Програма трьох міст мала насичену програму, продуману глобальною командою і доповнена місцевими майданчиками, згідно концепції локальної команди.

9 серпня у Бердянську фестиваль відбувся на Приморській площі. Активності локальної команди були націлені на позитивне сприйняття української мови. Для цього локальна команда розробила вікторини на знання мови, адаптувала різні майданчики з повагою до українського. Серед таких: меню здорового харчування під гаслом «харчуйся українським», створення патріотичних сувенірів, а також плетіння маскувальних сіток для військових, які захищаються українські кордони. Більше тисячі глядачів знайшли для себе «свою» локацію.

Програма фестивалю у Мелітополі 10 серпня об’єднала всі національні меншини, які представлені у місті. ArtFestUnited – самі під такою назвою реалізовувалась концепція фестивалю культур у межах глобального фестивалю «З країни в Україну».

10 серпня на Майдані Перемоги та у Будинку культури імені Шевченка у Мелітополі були представлені різноманітні майданчики. Це 14 майданчиків, організовані глобальною командою, та кілька локальних активностей. Протягом дня функціонувала алея майстрів з різноманітними майстер-класами для дітей і дорослих, відкрита бібліотека, спортивні ігри, фотовиставка. Відвідувачі фестивалю ознайомилися і з культурою національних меншин, представники яких проживають у Мелітополі. Можливість взяти участь у випіканні караїмського пиріжка, пофотографуватися у національних костюмах, послухати лекції про інтеркультурність міста від учасників майданчика «Відкрита бібліотека», поспілкуватися з письменником Олегом Гончаренком, засновником мелітопольського осередку «Просвіта», зустрітися з відомим спортсменом Мелітополя Валерієм Газаєвим на майданчику «Молодь і спорт», у фотовиставці впізнати обличчя мешканців Мелітополя, які брали участь в АТО, а на майданчику «Влада і громада» поспілкуватися з депутатами обласної і міської ради.

Увагу мешканців привернув майданчик «Сучасна Україна», де можна було помалювати 2D-ручками, почитати книгу з доповненою реальністю, погратися з роботами. Невтомно працювали і майстри на локаціях, де гості робили ляльки-мотанки, різноманітні оберіги, вироби з глини тощо. Для інтелектуалів улюбленим місцем став майданчик оригінальних ігор з різних країн та настільні ігри. Не заважало гостям і сонце, бо навіть у температуру більше 25 градусів було багато охочих пограти у флорбол. Долучилися відвідувачі і до майстер-класу із танців від пластунів.

Майданчики фестивалю закінчили свою роботу о 18й годині. Далі увагу відвідувачів привернула соціальна реклама на головному екрані сцени від MolodiyaFestival, а далі розпочався музичний концерт. У всіх трьох містах для містян і гостей виступали: гурт Nesprosta , SecretForest, ТОLOKA, AlexSilakov, Олена Луценко та KiraMazur.

Мелітополь став п’ятим містом, яке приймало фестиваль «З країни в Україну» і другим у заїзді. У цей вікенд команда фестивалю щодня змінювала міста. Першим фестиваль приймав Бердянськ, а останнім містом другого фестивального заїзду стала Каховка 11 серпня. Локація у центрі міста об’єднала мешканців на денній та вечірній програмі. Родзинками каховських майданчиків став традиційний куліш, який готує козацьке об’єднання з 1992 року та виступи учениць Каховської школи гімнастики.

Більше трьох тисяч гостей, десятки локації і сотні знайомств – таким став фестиваль «З країни в Україну» в Таврійському регіоні та Приазов’ї. А вже наступний вікенд (16-18 серпня) фестиваль вирушить на Одещину. Культурно-просвітницькі події відбуватимуть в Чорноморську, Білгород-Дністровському та Ізмаїлі. А після невеликої перерви київська команда вирушить на схід України у ще 9 міст Донецької і Луганської областей.

Цей проект представлений Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).