​«Молодь зі Сходу змінює Україну»

Найпрестижніша світова конференція ТED, на платформі якої зустрічаються кращі винахідники, новатори, генії, інвестори, бізнесмени, політики, які змінюють світ, 31 березня прогримить у Маріуполі. Technology Entertainment Design (технології, розваги, дизайн) – це люди та ідеї, які надихають; це майбутнє, яке починається вже сьогодні; це те, що змінює світ. Для розповсюдження місії ТED у всіх куточках Землі, на локальному рівні проводяться конференції TEDx, які ліцензовані ТED.

TEDx-конференції проходять в Україні з 2009 року. Столиця та великі міста вже мали нагоду відбути цей захід і тепер ліцензію на проведення конференції отримало ще одне українське місто – Маріуполь.

Як і класичний TED, TEDx– це не просто виступи успішних людей та перелік їхніх досягнень. Це живі історії. Тут діляться тим, що надихає і дає силу рухатися далі для здійснення грандіозних вчинків. Окрім виставкової зони, де кожен бажаючий зможе продемонструвати свій продукт чи винахід, формат конференції передбачає живе спілкування та можливість обговорення проблемної теми.

Цьогорічна тема «TEDx Маріуполь» - «Donbass Reset». Це пошук нової ролі Донбасу в українському суспільстві, генерація творчих ідей для розвитку регіону, створення позитивної атмосфери для професійного та особистісного розвитку, зменшення впливу стереотипів. Виступи спікерів закличуть по-новому поглянути на феномен сучасного Донбасу, озирнутися навколо і оцінити досягнуті результати, зміцнюючи вектор розвитку регіону і його місце в країні.

Денис Блощинський - ідейний натхненник і співзасновник Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» став одним із спікерів цьогорічного «TEDx Маріуполь» із темою «Молодь зі Сходу змінює Україну». Фундація з 2014 року проводить культурно-просвітницький фестиваль «З країни в Україну», який подорожує невеликими містами, Сходу зокрема, і розповідає про різноманіття культурної спадщини нашої країни через лекції та майстер-класи, знайомить із сучасними українськими технологіями та сучасною українською культурою, навчає та допомагає ставати професійними, сотням культурних менеджерів за рахунок ворк-шопів та академій проектного менеджменту. Це спільнота з понад 500 професійних менеджерів, науковців, творчих діячів та понад 1500 волонтерів і активістів з усіх регіонів України. Саме тому, про тему свого виступу Денис Блощинський розповідає впевнено:

Так вийшло, що коли мені запропонували виступити на TEDх, то якось одразу була задана тема про молодь Сходу, яка змінить країну. Я не сильно сперечався із цим. Я бачив багато молоді на Сході, і хоча не можу ідентифікувати людей: ось цей змінить, а цей - ні, не дуже, - він штани не підкачує… все ж таки, щось мені підказує, що у змінах в країні без молоді зі Сходу не обійдеться.

На прохання поділитися, які ж зміни комунікуватиме доповідач на конференції та як, на його думку, молодь Сходу генерує подібні зміни, маємо невеличкий уривок майбутньої доповіді спікера:

Про зміни зараз говориться дуже багато. Для них видумуються нові терміни, вигадуються спеціальні посади, ним присвячуються статті та книжки. А, що ми маємо на увазі, коли говоримо, що хтось-там, наприклад, та ж молодь, змінить країну? Як вона її змінить? З чого? На що змінить і, головне, навіщо?

Ось промислове місто на Сході… Йому зле. В нього погана екологія, роздовбані дороги, сірі вулиці. Молодь прийде і змінить місто. Вдягне фільтри на труби, змінить бізнес модель виробництва, побудує дороги, розфарбує вулиці. Так змінить?

А ось депутат Петро. Він все життя був держслужбовцем. Батько його держслужбовець. І син його, семикласник, також держслужбовець. А квартир у деклараціях родичів на рядового гостя списку Форбс ТОП100. І маленький маєточок, кімнат так 12, на додачу. А ні! Маєток не рахується…Він на собаку записаний. Так ось, прийде молодь, відбере у батька маєток, у собаки квартиру, чи навпаки, і займе місце депутата. Так змінить?

А як змінить? І, що воно таке - «змінитися»?

Ви знаєте, до Майдану, я жив непоганим собі життям. У мене був і маєток, і кілька машин, і процвітаючий бізнес. Я навіть вважав себе дуже класним патріотом своєї країни. Правда, що собою уявляє моя країна, я не дуже розумів. Окрім Києва, Львова та Одеси бував десь у десятці міст по різні боки Дніпра. Розмовляв російською, пісні писав російською і про Тараса Григоровича був наступної думки: покоління змучене Шевченком ніколи не носитиме такої бороди.

Але… стався Майдан! І ось тоді я зрозумів, що таке змінитися. Перше, це побачити, де ти є і чесно дати відповідь на запитання «чому ти тут?». Друге, усвідомити і щиро відповісти, чи хочеш тут бути? Третє, визначити, куди ти хочеш йти, але не як логічне майбутнє, а як безальтернативну, в інший спосіб неможливу, реальність. І на завершення - звіритися зі своїми цінностями та принципами, обрати цей шлях і більше ніколи з нього не звертати.

Який результат дають подібні зміни?

Чи принесли ці зміни мені комфорт, прибуток, задоволення? Ні, мова не йде про ці категорії та поняття. Вони принесли мені сенс, спроможність стати щасливою людиною та розуміння того, хто я є. Впевнений, що в далекій перспективі і бізнес, і творчість, і все моє життя від цього тільки виграють. Я вже це бачу, вже розумію. Але в короткій…це все не просто. Дуже не просто.

Але… чи просто балерині вставати на пуанти? Гімнасту сідати на шпагат, йогу скручуватися у надскладну асану, а віртуозу-гітаристу розчинятися пальцями в музиці? Чи просто побудувати бізнес-імперію, зробити неймовірний фестиваль і, власне, провести вдалий TEDх?

Будь-які зміни, на краще, на якісне удосконалення, не можуть бути простими і відбуватися самі по собі.

Щоб почути виступ Дениса Блощинського повністю, а також познайомитися із темами інших спікерів, необхідно попередньо зареєструватися, заповнивши анкету. 31 березня 2018 року об 11:00 у Міському центрі художньо-естетичної творчості учнівської молоді (пр. Металургів, 19) відбудеться «TEDx Маріуполь». Кількість місць відвідувачів обмежена. Але ті, хто не встигне зареєструватися, зможуть спостерігати за подією через онлайн-трансляцію на офіційній сторінці «TEDx Маріуполь» в Інтернеті.

TEDx – це не звичайна університетська лекція! Це вільний простір, в якому немає місця маніпуляціям. Це престижна, сучасна подія, в якому куточку Землі вона б не проходила.

Не пропустіть! Надихайтеся разом із Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» на TEDx Маріуполь вже в цю суботу. Творімо позитивні зміни разом!