«Мобільний культурний центр». Рубіжне на старті!

Кінець зими і початок весни у Харкові ознаменувалися втіленням унікальної методики навчання менеджерів культурного напрямку, громадського сектору та проектних менеджерів у сфері урбаністики. «Культурний майнінг», проект ініційований Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну», зібрав під своїм крилом дванадцять міст Луганської та Донецької областей.

Представники зазначених сфер, згуртувавшись у команди від міста, пройшли два модулі інтенсивних навчань. Самостійно розробивши і подавши заявки на власні проекти, як результат плідної і клопіткої праці, всі команди, без винятку, отримали гранти.

Ми поспілкувалися з учасницею двох Академій «Культурного майнінгу» Галиною Янченко, котра стала керівницею проекту «Мобільний культурний центр». Проект стартує 21 квітня 2018 року у місті Рубіжне, а на його реалізацію команда міста отримала грант у розмірі 70 000 грн. За фахом жінка педагог ІЗО студії, де навчається 80 дітей різної вікової категорії. Мама, дружина, ведуча-організатор заходів. Свою участь у проекті вважає випадком долі: «Участь у проекті для мене випадковість. Це те, про що кажуть «оказался в нужном месте в нужное время». Колега по роботі підійшла до мене під час занять і спитала, чи не бажаю я заповнити анкету на навчання у проекті «Культурний Майнінг»? Я подумала, чому б і ні. Що це таке і з чим його їдять я не знала, але вирішила для себе, що в моєму житті випадковостей не буває, тому, заповню. Це сталося за дві години до дедлайну».

Проект «Мобільний культурний центр», який команда Рубіжного презентувала на Академіях «Культурного майнінгу», запускається в роботу 21 квітня. Учасники проявили не аби яку активність протягом навчань і на питання, як сформувалася така амбітна команда, маємо наступне: «Формування команди відбулось стихійно, кожен з нас заповнював анкету, не знаючи з ким буде у команді. Перше знайомство відбулося в автобусі, який уже прямував у Харків на Першу Академію. Хоча у місті, звичайно, ми перетинались на різних заходах, може тому, що у нас активна позиція… Окрім мене, в команді є Мєняєва Ганна – завідуюча екологічним напрямом у Комплексі позашкільної роботи з дітьми, Никитенко Дар’я – студентка Східноукраїнського Університету ім. Даля, адміністратор ГО «Громадській дім», Северін Олександр – студент Східноукраїнського Університету ім. Даля, представник студентства, волонтер ГО «Громадській дім» та Коваленко Олексій – студент Рубіжанського політехнічного коледжу, голова студради».

«Мобільний культурний центр» - це пересувна кампанія, яка не має рамок стаціонарності і направлена на роботу з групами дітей, які мешкають в одному мікрорайоні міста. Спрямований на дітей 12-14 років, проект має за мету – створити умови для підвищення рівня залученості та активності дітей у інтелектуальних іграх, які призведуть до формування команди дітей–тренерів та створення клубів з інтелектуальної гри.

Виконання проекту полягає у створенні циклу інтелектуальних ігор під назвою «BigBrainBattle» («3В»), які містять у собі елементи ігор формату: медіа-абетки, ЩДК, Брейн-ринг, Крокодил, Еліас, Букви, Асоціації. Ці ігри будуть проводитися у неформальній обстановці на відкритих майданчиках мікрорайонів міста. Планується два етапи проведення: відбіркова гра та міський чемпіонат. Кожна гра складається із декількох частин: показ соціального ролика, гра «Питання - відповідь», формування команд, ознайомча гра, основна гра «3В». На допомогу учасникам буде створена команда підтримки з вчителів та батьків. Анкетування та спостереження за учасниками гри визначать найбільш активних з них - майбутніх дітей-тренерів, які зможуть навчати нових учасників правилам гри та створювати власні клуби за інтересами.

«Ідея проекту «Мобільного культурного центру» і на початку, і на при кінці Академій, практично, залишилась без змін, але трошки звузилась у віковій категорії. У світі технічного прогресу люди спілкуються за допомогою приладів, які підкажуть необхідне слово, виправлять помилки. Але ці прилади обмежують особистий контакт, можливість находити спільні варіанти рішень, критично мислити, ділитись енергією. Дорослим легше, бо вони вже сформовані особистості, а у дітей виникає багато труднощів у спілкуванні та самореалізації. Команда гра та ще й інтелектуальна - це гарне рішення існуючої проблеми. Тому, проект потрібен не тільки нашому місту, але й кожному куточку нашої великої країни», - говорить керівниця.

Під час роботи над проектом, команда з Рубіжного вирішила створити власну ГО у своєму місті з однойменною назвою – «Мобільний культурний центр з регіонального розвитку». Галина Янченко відкоментувала такий вчинок, як необхідність: «Вже до виїзду на Другу Академію ми зрозуміли необхідність створення власної ГО, бо неможливо за 45 днів змінити мислення і спосіб життя людей. Тому, з’явилась ГО «Мобільний культурний центр регіонального розвитку», яка не тільки буде продовжувати реалізовувати інтелектуальну гру «3B», а й має за мету ті ідеї, які народились ще під час Першої Академії і які ми будемо втілювати у життя».

Ми щиро вболіваємо за нові починання наших випускників, адже результатом проекту «Культурний майнінг», який ставила перед собою Фундація соціальних інновації «З країни в Україну», було створити ком’юніті кваліфікованих проектних менеджерів у кожному з дванадцяти міст, які будуть готові реалізовувати важливі проекти для свого міста.

«Дві Академії дали купу знань, яких ми не мали раніше, розуміння своїх цінностей, можливість навчатися у видатних людей, які нас підтримували при захисті проектів, - ділиться Галина Янченко, - Академія подарувала нам десять безсонних ночей і багато гарних, веселих, активних друзів із 11 міст нашої славетної східної України. Не забули наші організатори і про духовний бік – театри!!! А головне – вміння будувати відносини, прислухатися, відстоювати свої ідеї і бачити безмежні можливості у створенні нових проектів для наших міст».