Яким був фестиваль "З країни в Україну" на Закарпатті

Фестиваль «З країни в Україну» завершив свій перший заїзд. Яскраві будні Тячева і незвичні вихідні Берегова й Мукачева, бісероплетіння і робототехніка, майстер-класи з фотографії і драйвовий музичний концерт – закарпатці наново відкрили для себе українську культуру.

З 2 по 4 серпня команда «З країни в Україну» разом з майстрами і координаторами майданчиків, волонтерами і артистами мандрувала з міста до міста для проведення одноденної події, насиченої різноманітними атракціями з 14 напрямків під гаслом «Свідомі дії свідомих людей».

Першим містом, що приймало фестиваль цього року став Тячів. Мешканці міста, що межує з Румунією, відкривали для себе різні культурні аспекти України крізь призму української ідентичності.

«Українська культура у своєму різноманітті просто безмежна. Ми дуже мало про неї знаємо, про всі історії успіху, про артистів, громадянську діяльність. Люди, які виступають на нашому фестивалі, відчувають на собі відповідальність за все, що відбувається з країною. Переосмислення подій проходить через їхню творчість. Сьогоднішній Україні надзвичайно важливо мати амбасадорів ідей української національної ідентичності. Такі люди з нами на фестивалі і в цьому його унікальність» - підрезюмував Денис Блощинський, співзасновник фестивалю «З країни в Україну».

Хедлайнером фестивалів цього року стала співачка Кіра Мазур, яка брала участь у національному відборі Євробачення і встановила рекорд України з виконання пісні під час польоту з парашутом. «Я є українська музика, а це люди, які несуть українську музику – от я і несусь», - поділилася співачка своєю мотивацією участі у фестивалі.

На Закарпатті виступив і українсько-канадський гурт BalaklavaBlues, які приїхали на гастролі на короткий термін і вирішили взяти участь також у фестивалі «З країни в Україну»: «Нам, людям, які мешкають в Канаді, помітні звіддалі зміни в Україні, і це позитивні зміни. Приємно взяти участь у фестивалі, який має свою ідею, який сповідує українську ідентичність. Коли ми повертаємося до України, нам важливо бути в середовищі однодумців, які хочуть розповсюджувати культуру, динамічну, різноманітну. Ми зі свого боку ширимо культуру в Канаді і Англії, де часто виступаємо».

Окрім музики, фестивальна програма була наповнена, різноманітними майстер-класами на алеї майстрів, фотовиставкою, презентаціями робототехніки, малюванням 3D-ручками, тренінгами з надання першої медичної допомоги, спілкуванням влади і громади та багатьма іншими активностями.

Основну програму фестивалю розробляла глобальна команда, а локальну концепцію доповнювали команди на місцях. Так для Мукачева важливо показати молоді, якою Україна є унікальною і скільки можливостей може бути у рідному місті, а для цього не треба виїжджати жити за кордон. Одну з мотиваційних лекцій на освітньому майданчику 4 серпня прочитала уродженка Мукачева – Ірина Галай, перша українка, яка підкорила Еверест. «Там, де межа людських можливостей, відкриваються надможливості заради ідеї і омріяної цілі», - сказала Ірина присутнім фразу, в якій кожний знайшов для себе актуальність для різних сфер життя.

Перший вікенд серпня завершився, але для фестивалю «З країни в Україну все тільки починається. Уже 8 серпня команда виїжджає на Приазов’я, де 9-11 серпня відбудуться фестивалі у Бердянську, Мелітополі, Каховці на центральних площах міст.

Цей проект представлений Фундацією соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).