4 жовтня в Києві відбувся Перший український форум кліпмейкерства MusicVideoStory 2021

Чи є кліпи окремим жанром мистецтва? Скільки коштує якісний кліп? Що важливіше ідея чи бюджет? Картинка чи сюжет? І нарешті, як зняти 11 кліпів для топових українських артистів за 1 місяць з мінімальним бюджетом?

Ці та багато інших актуальних питань обговорювали на Першому українському форумі кліпмейкерства MusicVideoStory 2021. Провідні українські кліпмейкери та режисери, оператори та сценаристи, продюсери, представники рентал-хаусів, артисти та музиканти наповнили атмосферу коворкінгу INVERIA власними історіями та цікавими обговореннями.

Під час денної програми Форуму відбулося 4 дискусійні панелі.

1. Кліпи насправді. Що таке кліпмейкерство насправді? У чому його важливість для суспільства? 

Спікери: відеопродюсер кліпів Станiслав Смирнов, філософ Вахтанґ Кебуладзе, музикант та артиста – Юрій Самовілов.

"...Якщо класичне мистецтво намагається створити ефект реальності -відтворює скло, крізь яке ми спостерігаємо реальність, томодерне мистецтво починає працювати із самим склом, щось змінювати, згадайте імпресіонізм. Натомість сучасне мистецтво розбиває скло, і уламки скла стирчать із самої реальності, і ми часто не розуміємо де мистецтво, а де сама реальність... Чи є кліпи мистецтвом? Я б питання поставив так, а чому вони не є мистецтвом?..." – Вахтанг Кебуладзе, відповідаючи на питання чи є кліпмейкерство мистецтвом і що таке мистецтво взагалі.


2. Планка якості. Хто має ставити планку в кліпмейкерстві? Що таке якісний кліп?

Спікери: Юра DVIZHON – режисер, кліпмейкер та ЛГБТ-активіст; Алекс Бондаренко – головний редактор порталу LiRoom, Дмитро Сидоренко – організатор концертів, засновник Atlas Weekend, Сергій Перцев – генеральний продюсер каналу М1, засновник A7: TELEVISION.

"...Якщо режисер дійсно робить мистецтво, бачить і хоче, то далі синергія буде, адже гарний режисер нікому не дасть зіпсувати свою роботу..." – Сергій Перцев генеральний продюсер каналу М1, про синергію знімального процесу та планку якості в кліпмейкінгу.


3. Світло, звук, мотор. Хто виробляє кліпи? Що говорять про цей бізнес із середини?

Спікери: керівниці агенції BIMBA Casting – Валерія Рубан та Софі Пашкуал, оператор у фільмах "Крути 1918", «Одні», «Dustards» – Сергій Півненко, український режисер, кліпмейкер,один із засновників незалежного лейбла Another Music, інтернет-радіостанції Submarina та студії постпродакшену Re:Evolution Film – Віктор Придувалов.

"...Робота команди це колективна творчість. Звісно, зйомки – це пірацький корабель, і капітан тут один  режисер. Але якщо ви працюєте на результат, то він залежить від того як викладається уся команда..." – Віктор Придувалов.


4. Скільки коштує мистецтво? Панель про фінансову складову знімального процесу. Як робити кліпи доступними та не падати в якості?

Спікери: продюсерка – Ольга Гібелінда, регіональна координаторка програми USAID «Демократичне врядування в Східній Україні» – Ірина Новікова, кіно- та музичний продюсер –Андрій Різоль, аrtist manager, продюсер, CEO Enjoy!Media – Ігор Тарнопольський.

"...Перше - це ідея, друге - це ваш ресурс і третє - це соціальна складова. Якщо це все складається, то звісно ви знайдете донорську організацію, з якою у вас збігаються цілі та цінності та яка вас підтримає..." – Ірина Новікова про донорську підтримку соціальних та культурних проєктів.



Модератором форуму став Денис Блощинський, голова правління Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну», музикант, підприємець, продюсер, громадський діяч.

«Ідея форуму народилася на спецпроєкті «Натхнення Сходу», який відбувся як відповідь на виклики локдауну під час реалізації фестивалю «З країни в Українуг». Коли ми знімали кліпи в 11 містах сходу та після цього, як ми їх показували на фестивалях в офлайні, ми звернули увагу на ту магію, з якою цей проєкт впливає на всіх учасників, всіх глядачів, і нам захотілося розібратися із цим феноменом, зрозуміти, як це у нас вийшло. Так і виникла ідея зібратися представниками індустрії та обговорити подібні проєкти, подібний досвід» – розповідає Денис Блощинський.

Під час обговорень гості Форуму мали змогу ставити власні питання, а також поспілкуватись зі спікерами особисто в перервах між панелями.

Ключовим кейсом форуму став спецпроєкт «Натхнення Сходу», презентація якого вперше відбулася в Києві. «Натхнення Сходу» – це 11 кліпів, 11 неймовірних артистів, 11 унікальних міст українського cходу та півдня, 3 знімальні групи, 1 неперевершений режисер та рівно 1 місяць на зйомки.

Проєкт покликаний привернути увагу до міст на Сході та Півдні України за допомогою творчості відомих артистів та гуртів. Проєкт реалізовано в межах фестивалю «З країни в Україну», що відбувся влітку 2021 року в 11 містах – Слов'янську, Краматорську, Бахмуті, Дружківці, Добропіллі, Мирнограді, Станиці Луганській, Старобільску, Щасті, Херсоні та Маріуполі, за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування в Східній Україні».

Артисти «Натхнення Сходу»: Jamala, AlyonaAlyona, СКАЙ, ТНМК, NESPROSTA, AlexSilakov, MAZEPA, hurtom, Жадан і Собаки, Христина Соловій, Сергій Асафатов.

Режисером та творчим куратором проєкту став відомий український режисер та кліпмейкер – Віктор Придувалов. А обладнання для зйомок забезпечив лідер галузі технічного сервісу кіно- та відеозйомок – PATRIOT Rental.


Онлайн-трансляція Форуму була доступна на Youtube каналі Фундації, тож всі охочі мали змогу долучитися та поставити питання онлайн.Запис трансляції панельних дискусій можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/73IT2E5AffQ.