​Свій 70 фестиваль команда «З країни в Україну» провела на Донеччині і їде далі

Торецьк, Авдіївка, Покровськ – ті міста, де у перші вихідні жовтня відбулися фестивалі «З країни в Україну». Тут працює ціла армія різних змінотворців та активістів, об’єднаних спільною метою – згуртувати громади для розвитку та показати позитивні зміни, які відбуваються в країні попри неспокійну буденність. Тут створюють умови для змін та запускають їх в життя, створюючи приклади для наслідування іншими.

Денис Блощинський, ідейник та співзасновник фестивалю, говорить про місію фестивалю та пригадує, як все починалося: «Перший фестиваль ми провели у Слов’янську через три тижні після звільнення міста.Та поїздка змінила свідомість команди - ми зрозуміли, що перебуваємо в полоні стереотипів і нічого не знаємо про свою країну. Тоді ми почали працювати з ідентичністю, а зараз додали інші аспекти і працюємо над розвитком громадянського суспільства, навчаємо людей дивитися на речі під іншим кутом, розвиватися далі. У ситуації, що склалася, надзвичайно важливо створювати умови для творення позитивних та цікавих історій, повʼязаних з українською ідентичністю в таких містах, як Авдіївка, Волноваха та інших. Для цього потрібно перейти від несистемних разових акцій та проактивних рухів до побудови системної мережі активістів в містах, впорядкування ядра цього руху та його розширення».

Фестивалі «З країни в Україну» - це про ідентичність та культуру, що заохочує до участі та взаємодії. Доторкнутися до народних ремесел можна на одному із найбільш популярних майданчиків - Алеї Майстрів, де кожен відвідувач може взяти участь у безкоштовних майстер-класах з витинанки, плетінні ляльки-мотанки, ліплення воскової свічки тощо. Аліса Шрамко, координаторка майданчика, розказала про те, чи мають місце традиційні ремесла у сучасному житті: «Традиції – це енергетика і наше коріння, яке резонує кожному, хто бере участь та відвідує майданчики. Наші майстрині трансформують вміння та адаптують його до сучасного світу, моди, трендів. Ці речі дозволяють торкнутися історії через мистецтво і залишаються в учасників в руках як сувенір».

Україна – це не лише традиції, а й розвиток технологій та сучасний погляд у майбутнє. Майданчик «Сучасна Україна» представляє технології українського виробництва - від VR-окулярів до робототехніки та ЗD-принтерів. «Ми знайомимо відвідувачів з нашими стартапами, технологічними розробками, показуємо, що українські винаходи здатні конкурувати з іноземними. На нашій локації хлопці презентували «розумну подушку» - стартап, що переміг серед 600 проектів в Оксфорді на BigIdeaChallenge. Дуже приємно, що наша локація збирає багато людей - всі цікавляться такими інноваціями, а багато хто дивується, що все це зроблено в Україні», - розповідає учасник майданчика Михайло Стах.

Культура починається з освіти – наголошують організатори.На фестивалі прокачати власні навички можна на освітньому майданчику та пограти в інтелектуальні ігри. Лариса Петрова, яка курує цей напрям, розповідає: «Освіта тісно пов’язана з культурою. На майданчику ми через ігри, приміром, навчаємо фінансовій грамотності дітей. Інколи вони навіть стають вчителями для своїх батьків, разом навчаються стратегічно мислити і хочуть розвиватися. А будь-яку проблему можна перевести в завдання та спільно шукати вирішення».

Організатори фестивалю залучають щоразу нових артистів та виконавців, аби відвідувачі змогли відчути різноманіття сучасної української музики. Головна умова – авторські пісні і живий звук. Роялькіт - один із гуртів, який взяв участь у другому фестивальному заїзді. На фестивальній сцені цей рок-гурт не вперше. Проте фестивалі «З країни в Україну» - це не лише робота в містах, на локаціях, площах та сценах. Це і радіальні виїзди - до військових, в шпиталі, дитячі будинки та будинки літніх людей. Що мотивує приєднуватися до програми, розповідає Роман Гаман, фронтмен гурту Роялькіт: «Ми всі на одній хвилі, всі патріотичні люди, але найбільше мотивують їхати саме радіальні виїзди до тих, хто не може відвідати фестиваль. Саме на радіальних виїздах до військових, літніх людей, дітей-сиріт ти розумієш, для чого ти приїхав, як змінюються люди довкола тебе, і як вони змінюють тебе».

На сьогодні вже відбулося 70 фестивалів «З країни в Україну», а за кілька днів команда з-понад сотні людей вирушить у свій фінальний заїзд цього року – на Луганщину. 11 жовтня команда їде до Попасної, Лисичанська та Щастя, де і завершиться цьогорічний фестивальний сезон. На музичній сцені фестивалитимуть: гурт БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ, Та сама, NESPROSTA, AlexSilakov та BalaklavaBlues. Живий звук.

Вхід на всі заходи вільний.

*****

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).Більше інформації про фестиваль на офіційній сторінці у фейсбуці та на сайті Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну».