​Фестиваль «З країни в Україну»розпочав мандрівку на схід

На Донеччині відбулася перша хвиля фестивалів «З країни в Україну». З 27 по 29 вересня фестивальна хвиля прокотилася Вугледаром, Волновахою і Мангушем. 14 тематичних майданчиків, 5 музичних гуртів і радіальні виїзди. Впродовж фестивальних днів мешканці міст мали змогу безкоштовно взяти участь у майстер-класах з народних ремесел, побувати у віртуальній реальності, опанувати основи економіки через інтелектуальні ігри, посмакувати українськими стравами, відчути драйв живого виконання з музичної сцени фестивалю від провідних українських гуртів сучасності.

Цього року фестиваль мандрує із заходу на схід. На Донбасі він відбувається вже шостий рік поспіль. Про те, чому ж організаторів так тягне на схід, розповів ідейник і співзасновник фестивалю Денис Блощинський: «Є невимовне бажання змінювати щось. І ті люди, які прагнуть змін, є нашими людьми. Спільними зусиллями ми проходимо шлях від абстрактної країни, від просто території до усвідомленої України. Саме тому гасло цьогорічного фестивалю «Свідомі дії свідомих людей» - про ідентифікацію себе, про бачення майбутнього країни, яку ми разом розвиваємо».

Символічно, що в першому заїзді на сході України виступили два гурти із західної її частини. Vova ZiLvova та Уляна Малиняк, які на невеликий період повернулися до України зі Сполучених Штатів, презентували на фестивалі свої прем’єрні пісні. Для Уляни Малиняк, яка довгий час жила закордоном, питання української ідентичності є нагальним. Тож участь у фестивалі для неї - очевидний вибір.

Взяли цього року участь у фестивалі і гурт, солістка якого має не українські корені, але для якої події в Україні – тема, що резонує. Співачка присвятила кілька пісень українським військовим, поняттям людського в людині, свободі. Гурт Vinok – це енергетика пісень і сили голосу, що знаходить відлуння в українських глядачів незважаючи на виконання англійською. Разом з іншими артистами, гурт Vinok взяв участь у радіальних виїздах до військових, які перебувають у частинах та на блокпостах довкола міст, де відбувалися фестивалі першої хвилі.

Кожен фестиваль – це унікальна програма приймаючого міста згідно розробленої концепції локальної команди. У Вугледарі місцева команда розробила локації за концепцією «Ефект метелика», аби показати населенню міста, що культурні трансформації кожної людини потрібні та необхідні задля змін в собі через розкриття прихованого потенціалу. Так утворилися локації, які трансформують гільзи на артоб’єкти, а буденні речі, які здавалися банальними та нецікавими, отримують новий кут погляду – від симбіозу традицій та сучасності країни до захисту навколишнього середовища.

Волноваха представила концепцію квітучого міста, аби розвивати місцевий еко-рух.Тут відбувся ряд лекторіїв та дискусії за участю активістів щодо векторів розвитку міста. А от Мангуш розробив концепцію, аби згуртувати молодь у вирішенні соціальних проблем - «Дзиґа –квест», який уособлює рух молоді. Керівниця локальної команди Олена Гершикова взяла на себе відповідальність організувати команду і за підтримки влади громада провела фестиваль, який став унікальним явищем для селища: «Фестиваль вплинув на мій світогляд. Ми з командою усвідомлено розробляли концепцію програми і майданчики, щоб це було цікаво кожному. Ми залучали громадськість, бо люди хочуть бачити такі фестивалі. До нас приєдналося багато активної молоді. Вони перестали тепер бути байдужими і повірили в те, що можуть теж щось змінити, пропонувати і втілювати. Адже саме молодь має розвивати нашу країну. Разом ми вже маємо ідеї для майбутніх заходів у Мангуші».

Перший заїзд фестивалю завершився, а вже 4-6 жовтня його прийматимуть Торецьк, Авдіївка і Покровськ. Вхід вільний.

*****

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).Більше інформації про фестиваль на офіційній сторінці у фейсбуці та на сайті Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну».