#рекомендації від Павла Горба. Можливості для реалізації культурного проекту. Частина IІІ.

В Україні є досить багато можливостей для пошуку фінансування. Це і грантові програми, і платформи краудфандингу. Часто трапляється так, що Ваш проект не може бути змінений під вимоги донора, а донор, у свою чергу, не хоче, щоб під нього писали проект. Це викликає справжню помилку аберації у системі відносин - донор/грантоотримувач. Проект рідко виглядає так, як його задумував менеджер, а звіт ніколи не відображає об’єктивні результати впливу проекту.

Що з цим робити? Вихід тільки один: ті, хто дають Вам фінансування мають 100% прийняти Ваші умови. Тому нам підходить лише краудфандинг.

Краундфандинг

Зі світу по нитці - голому сорочка. Найпростіше пояснення, як збирати кошти на краудфандингових платформах. Але все трошки складніше і кожна платформа вирізняється своєю особливістю. Ба, навіть більше - культура приватного фінансування навіть має власний сленг, закономірності і традиції. Якщо Ви хочете ефективно збирати кошти на свої проекти - Ви маєте це врахувати.

Схематично це відбувається так. Ви заповнюєте на сайті форму, з описом проекту, його метою, яку суму Вам потрібно, скільки часу збираєте, що пропонуєте тим, хто фондує. Якщо всі Ваші дані та необхідні документи «Ок», то Ви розпочинаєте свою кампанію. Якщо Ви зібрали необхідну суму, то отримаєте ці гроші, якщо ні, то вони повертаються фондувальникам. Давайте тепер все розглянемо в деталях.

Сленг краудфандингу

Бейкери – ні, це не водії мопедів і не пекарі. Бейкери - це Ваші фондувальники.Ті, хто дають гроші на Ваш проект, але роблять вони це не зовсім безкоштовно. Бейкер фондуючи купує у Вас пледж. У бейкерів є свої типові сценарії поведінки. По-перше, ті, хто одного разу фондував і залишився задоволений отриманим пледжем, буде фондувати далі і більше.Це схоже на завзятого шопоголіка, для якого нова пара кросівок вже не здається астрономічно дорогою, а знижки і пропозиції, типу «супре ерлібьорд», зводять з розуму.

Пледж - це найголовніша частина вашої краудфандингової стратегії. На краудфандингових платформах, зазвичай, є можливість фондувати купуючи різні заохочуючі подарунки (пледжі). Таким чином Ви фіксуєте певний розмір пожертви, якуотримуєте від бейкера. Це може бути письмова подяка, чи згадка у матеріалах проектукошторисом - 1 грн. Може бути подарункова книга, чи чашка з прінтом вартістю 75-100 грн. Або може бути ексклюзивний подарунок вартістю від 500 і більше. На досвідчених бейкерів найкраще спрацьовують пропозиції типу «ерлібьорд» та «супер ерлібьорд».

Ерлібьорд та Супер ерлібьорд

Пік фінансування Вашої кампанії, зазвичай, припадає на один її день. Найкращим періодом є ранок початку тижня (тут є нюанси в залежності того, на якій платформі Ви збираєте). Для того, щоб зібрати у цей час максимально можливу суму, кампанії пропонують купити одразу кілька плеждів за супер низькою ціною, але тільки за перший день (суперерлібьорд), або трошки менший набірзі знижкою, протягом перших 3-5 днів (ерлібьорд). Таким чином, гарні проекти часто збирають більше, ніж їм потрібно, ще в перший день. Всі інші дні надходження значно падають, і не бувають більшими за 5% від потрібної суми. Корисно до наборів «ерлібьорд» та «супер ерлібьорд» включати ексклюзивний подарунок, такий, який не можна буде купити потім. Іноді краудфандери продають ексклюзиви в останній день кампанії, але, якщо Ви вже їх обіцяли за «супер етлібьорд», то це буде Ваша помилка, і, можливо, остання успішна кампанія. Відносини з бейкерами - це все.

Фанклуб

Спілкуйтеся зі своїми бейкерами, слухайте їх бажання та поради. Для цього Ви можете зробити “фан клуб” проекту. Це може бути сторінка у ФБ, чи топік у формах відповідних спільнот (добре працює з Kikstarter). Викладайте фото ходу реалізації Вашого проекту, приклади прототипів пледжу і т.п. Наприклад,Ви збираєте на видання власної книги - погодьте з аудиторією кілька варіантів обкладинки для лімітної серії.

Закони краудфандингових торгів

Тепер, коли ми трохи розуміємося на сленгу краудфандингу, давайте розберемося, як це відбувається. Що важливо знати для проведення краудфандингових кампаній?

Період кампанії

За часом проведення кампанія не має бути більшою 14-20 днів. Якщо проект не великий, наприклад, видання книги, то 10-12 днів - це вже межа. Найкращі дні для збору коштів: понеділок, вівторок, четвер.

Оформлення та реклама кампанії

Ніколи не робіть рекламу кампанії у кращі дні кампанії. Ви можете запустити анонс за тиждень, або ж рекламу в Фейсбук на останні дні кампанії. Якщо у Вас коротка кампанія, відмовтеся від реклами взагалі, принаймні, від прямих витрат на неї. Зазвичай, реклама залучає не більше 6-8% бейкерів і зовсім не впливає на торги у кращі дні.

Ви обов’язково повині мати фото чи відео контент і він має бути дуже якісним. Відео - не більше 30-40 секунд, але фото краще. Можна зробити лендінг пейдж, але краще посилання на фанклуб.

Якщо на фото пледж, краще мати фото готового товару, або дуже якісного прототипу. На кінець, це може бути намальований в 3Д рендер того, що будете давати як пледж.

Що будуть фондувати, а що не варто розміщувати на краудфандинг?

Найкраще краудфандинг збирає на виробництво певних речей, які не купиш у магазині. Саме вони і є пледжами. Це і переваги, і недоліки краудфандингу. Можна збирати і на фестивалі, і на зйомки фільмів, і на освітні проекти, але тут варто знати на якій платформі, що краще “купують”.

Українські платформи краудфандингу

Спільнокошт (Biggggidea) - https://biggggidea.com/.

Тут найкраще збирати на культурні проекти - видання власного коміксу, збір на зйомки фільму, тревел та освітні проекти для дітей. На “дітей” збирати добре майже на всіх українськи платформах.

Спільнокошт оцінює заявки на розміщення проектів за такими критеріями:

1.Проект повинен мати соціальну направленість.

2.Є інноваційний, та матиме вплив на бенефеціарів.

3.Сталий розвиток та монетизація. Проект буде розвиватися та отримувати фінансування з інших джерел, або від своєї діяльності.

4.Проект має бути екологічним.

Крім цього,Вам варто знати, що гроші за проект Ви отримаєте тільки в томі разі, якщо зберете 100% суми, якаВам потрібна і більше. Також спільнокошт утримує 10% зібраної суми, майже половина - це банківські послуги, решта - комісія самої платформи. Тож зважайте на це при плануванні бюджету свого проекту. Закладайте частину даної вартості в пледжі.

УББ (українська біржа благодійності) - https://ubb.org.ua/uk/.

Навідміну від Спільнокошту, на УББ Ви завжди отримаєте те, що встигли зібрати, за винятком комісії.

Однак, тут бейкери переважно підтримують проекти по допомозі хворим дітям, освітні та тревел проекти для дітей. Культурні проекти найчастіше є збором коштів на підтримку дитячих творчих колективів. Часто можна збирати на один і той самий проект, розбивши його на частини. Також стали популярними збори, де той, хто збирає - бере участь у марафоні чи іншому змаганні, на підтримку того чи іншого проекту. Загалом збирають не більше 10 000грн, персональні оголошення до 1000 грн.

Ви помітите, що тут працюють дещо інші закони проведення кампаній, вони коротші, немає, або дуже рідко є, пледжі.Однак, можливо, саме такий формат кампаніїї якнайкраще підійде саме Вам.

GoFunded - це краудфандингова платформа для освітніх проектів.

Проект прагне допомогти освітянам створювати якісний навчальний досвід для своїх учнів. Підтримуючи ініціативи вчителів та формувати спільноту новаторів, що самостійно впроваджують зміни у своєму класі чи школі.

Якщо Ви хочете впроваджувати культурні проекти в освіті та школі - Вам сюди.Проекти можуть бути не маленькими за фінансуванням, оскільки, часто це малі інфраструктурні проекти.

Фонд Відродження і Спільнокошт

З 13 березня 2018 року по 31 грудня 2018 Фонд “Відродження” надає фінансування проектам у сфері культурних ініціатив, які успішно зібрали необхідну їм суму на краудфандинговій платформі “Спільнокошт”, або іншій. І надає ідентичну суму додатковогофінансування. Детальніше про програму тут - http://www.irf.ua/grants/contests/mizhnarodniy_fond_vidrodzhennya_ogoloshue_konkurs_idey_dlya_partnerstva_u_kraudfandingoviy_initsiativi_kultura_spilnota/

Крім того, дивіться приорітети фонду та грантові конкурси. Культура не основний напрям, однак, фонд подекуди оголошує конкурси грантів.