В Україні можуть заборонити пластикові пакети

Скільки ж суперечок велося і ведеться навколо використання пластикових пакетів. Не менше з тим, із супермаркетів вони нікуди не зникли, і скоріше б за все не збиралися зникати, якби на сайті ВРУ не з'явився новий законопроект.

coukraine.org розбирався, у що ми будемо складати картоплю у магазині для зважування.

Проблема поліетилену - не нова. Нещодавно її знову висвітлили в інтернет-челенджі 2009 проти 2019, де порівнювали рівень забруднюваності океану та поверхні землі. Результати - невтішні. Виявилося, що деякі морські мешканці можуть безпосередньо страждати від пластику. Наприклад, деякі черепахи заплутуються у кільцях, що тримають бляшанки з пивом.

У Верховній Раді вже зареєстрований проект закону, який пропонує позбутися від шкідливого і неекологічного матеріалу через кілька років. Закон у разі прийняття почне діяти з 1 січня 2021 року. Пункт же про заборону продажу поліетиленових пакетів вступить чинності 1 січня 2022 року.

Замість таких пакетів пропонується використовувати альтернативну тару - текстильні сумки і мішечки, паперові пакети, або пакети з крохмалю, які використовуються в країнах ЄС, де вже ввели заборону на пластикові пакети.

Експерти відзначають, що гарною альтернативою може стати як раз екологічні пакети з крохмалю. Річ у тім, що вони майже не відрізняються зовнішньо від пластикових побратимів. Проте, є ряд особливостей.

Перша з них - ціна. Пластиковий пакет - дешевий. Він коштує в середньому 15 копійок, екологічний приблизно 3-5 гривень.

Проте, варто зазначити, що екопакет краще тримає температуру продуктів. Його можна брендувати, а після використання не потрібно замислюватися, як утилізувати. Крім цього, він не накопичує статичну енергію і дуже приємний на дотик.

До речі, наші екопакети високо оцінили у Данії та Швеції.