У Музеї історії Києва покажуть українську кераміку під мелодії від ONUKA

У Музеї історії міста Києва відбудеться виставка українських керамічних іграшок "Традиційні гаджети". Музичне оформлення експозиції здійснила ONUKA. Сoukraine.org дізнавався, як буде проходити виставка.

"Традиційні гаджети" покликані познайомити глядачів з життям наших пращурів. Дійсно, хто не замислювався, про те, як розважалися раніше, коли не те, що телевізору не було, а й радіо та книг. Історики стверджують, що музичні інструменти були основним дозвіллям для більшості жителів України довгий період.

На виставці будуть представлені як раз "гаджети" Х століття, які розважали жителів Києва. Цікаво, що керамічні свищики, які стали центром експозиції, не використовувалися понад 300 років. Куратори розповіли, що цікавості ці предмети не викликали взагалі, адже ніхто не розумів, як їх можна цікаво представити та обіграти у прямому сенсі цього слова.

Свищики - це не просто музичні інструменти. Згідно з дослідженнями етнологів, свищики використовували, як обереги. Звуки, що потрібно було створювати, за повір'ям оберігали від нечистої сили. Керамічні талісмани виготовляли у вигляді тварин, що ймовірно могли бути тотемними для тієї чи іншої людини. Коли свищики знайшли археологи, їх одразу відправили до фондів музею.

Не могли у музеї придумати, як креативно їх продемонструвати та розкрити всю глибину сенсу цих предметів. Саме тому запросили Нату Жижченко, аби вона допомогла додати життя у свищики. Її музикальний стиль ідеально підходить для цього.

ONUKA використовує в аранжуванні пісень народні духові інструменти. До виконання її треків часто долучаються професійні оркестри. Виявилось, що у руках ONUKA музейні експонати звучать як справжні музичні інструменти. Ната додала їм унікальності, бо на більшості свищиків з колекції ніхто не грав майже 300 років.