​«Свідомі дії свідомих людей» - не гасло, а стиль життя

Фестиваль «З країни в Україну» успішно провів першу академію фестивалю. Учасники з 18 міст України з’їхалися до Харкова, де з 22 по 26 травня стратегували над концепцією фестивалю у рідному місті.

Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська, Одеська і Закарпатська області тепер рухатимуться в одному фестивальному ключі під назвою «З країни в Україну». Щоби мати єдиний вектор, говорити однією мовою і розділяти однакові цінності, і була розроблена концепція академії фестивалю.

5 насичених днів складалися з лекцій з проектного менеджменту, піару, соціології та філософії мови – всі ті складники, які необхідні для комплексного підходу до організації культурно-просвітницького фестивалю.

Кожного дня команди впевнено проходили виснажливим, але перспективним, шляхом перетворення і формування нової української ідентичності. Саме такою є місія фестивалю «З країни в Україну», що зароджується у свідомості учасників вже на академії.

Цьогорічна академія мала потужний світоглядний складник, що дало змогу учасникам не лише слідувати запропонованим організаторами формату і наданими лекторами інструментам,а й розширити свій кругозір, бачити контекст і дивитись в корінь.

Розробляючи концепцію локального фестивалю, команди досліджували проблеми свого міста, відшуковували родзинки, створювали ціннісні пропозиції. На кожному етапі командам надавав підказки, рекомендації їхній ментор. Таке нововведення цьогорічної академії було пов’язане зі значним розширенням фестивалю і потреби залучення нових компетенцій.

Учасники схвально відзначили рішення організаторів запросити менторів. «Не віриться, що організатори тих фестивалів, які ми відвідували, зараз тут, з нами. Я раніше читав інтерв’ю різних організаторів, щоб переймати досвід, от як з Республікою FEST. А тут із засновниками можна поспілкуватися, порадитися. Це дуже потужно», - зізнався Павло з Мукачева.

Важливою для себе бачили таку участь і самі ментори. Допомагати, надихати і підтримувати майбутніх культурних менеджерів приїхали організатори фестивалів та гучних проектів: Файне Місто, Бандерштат, Ukrainian Fashion Week, Київський міжнародний економічний форум, Molodiya Festival, TEDxKyiv, РеспублікаFEST, Схід-рок, проект «Почути» та інші. «Це класний проект, покликаний "зшити" Україну фестивальними нитками, активізувати співпрацю на місцях, формувати і демонструвати якісний, креативний продукт», - відзначив організатор Файного Міста. Ментор усвідомлює важливість розвитку громад, тож під своє крило взяв одразу два міста: Торецьк і Мукачеве.

Директорка з комунікацій Ukrainian Fashion Week Дар’я Марусик ретельно спостерігала за командами і поділилася враженнями про академію: «Люди з 18 невеликих міст України зі сходу, заходу та півдня говорять про толерантність, рівність, свідомість, екологічність, інклюзивність, етичність. Про єдність та емпатію. Про повагу та відповідальність. Саме ці цінності вони хочуть «зрощувати» у своїх містах та у країні в цілому. Я декілька разів стримувала сльози. Серйозно. Вони не хочуть валити з Авдіївки чи Мукачево, наприклад. Вони хочуть, щоб в їхніх рідних містах було комфортно та цікаво жити. Учасники програми всі різного віку, мають різний культурний та професійний бекграунд, різні інтереси. Але їх об`єднує бажання змінювати Україну на краще. Це так надихає і водночас протвережує».

Протягом 5 днів академії учасники команд переживали різні стани: від несприйняття до захоплення, від втоми до гіперактивності, від настороженості до самоідентифікації.

На завершення першого модулю академії всі охочі ділилися враженнями: «Я хочу подякувати за все зроблене, за можливості. Ми насправді були однією з тих небагатьох команд, які одне одного взагалі не знали. Ми не знали, що є міста на карті України, які зараз сюди приїхали. Ми не знали, що десь є аналогічні проблеми з нашими. Ми не знали, що можна зробити такий феєричний фестиваль, десь у маленькому місті. І хоч нам буде надважно зробити так у своєму місті, в соціально-депресивному регіоні, де майже немає українського, але я думаю, що ми доведемо, що Ізмаїл – це не край географії України, а це її якесь маленьке серце».

«Ви працюєте з нами і даєте можливість попрацювати одне з одним. У залі представлена майже вся Україна. Ми спілкуємося і розуміємо, що між нами немає бар’єрів: у нас однакові цілі, спільні проблеми. Ми любимо свою країну і вам дякуємо за таку потрібну, тонку і правильну роботу», - відзначив другий учасник.

Олена Шевчук, активістка Торецька, яка тепер стала менторкою, звернулася до учасників: «Ви знаєте, я напевне вам зараз заздрю, бо велике кохання до «З країни в Україну» у вас ще попереду. Ви поїдете додому, відпочинете, повернетеся на другу академію, проведете фестиваль, а потім – у вас буде мрія – мрія повернути його. І я дуже рада, що до Торецька ця мрія повертається з року в рік. Я дуже рада, що молодь нашого міста може долучатися до цієї родини, може теж повірити в себе, у своє місто. Я дуже за вас рада, бо так чудово, коли мрія здійснюється».

Учасники роз’їхалися по рідних містах, досліджуючи і доопрацювуючи концепцію фестивалю, а глобальна команда ЗКВУ інтенсивно готується до другої академії і мріє про втілення грандіозних ідей.