Стартувала Академія фестивалю «З країни в Україну»

Академія фестивалю «З країни в Україну» – це унікальна освітня програма з проєктного менеджменту в культурній сфері, де учасники мають можливість здобути структурні знання від провідних професіоналів та одразу ж застосувати їх на практиці – провести масштабний фестиваль.

Академія – це 150 учасників, що утворять 11 команд у містах Сходу та Пiвдня України: Слов'янську, Краматорську, Бахмуті, Дружківці, Добропіллі, Мирнограді, Станиці Луганській, Старобільську, Щасті, Маріуполі та Херсоні. Результатом навчання є розробка та захист дипломних проєктів, а також підготовка та проведення командами фестивалів «З країни в Україну» у своїх містах. 

Команди сформують після першого етапу навчального процесу так, щоб об'єднати в своєму складі представників громадського сектору, бізнесу, місцевої та державної влади. Це дозволить разом генерувати об'єктивні ідеї та знаходити компромісні рішення, що принесуть максимальну користь громаді та місту.

Академія цього року проводиться в онлайн-форматі. Спеціально, щоб забезпечити можливість навчання саме командами, а не лише індивідуально, для проєкту було розроблено власну IT платформу. Вона поєднує в собі можливості онлайн-освіти, соціальної мережі та спільних робочих просторів із комплексом інструментів для зручної кооперації та комунікації.

Окрім лекцій в прямому ефірі та практичних домашніх завдань, для Академії було розроблено три серії відеолекцій за трьома напрямами: Мистецтво управління та проєктний менеджмент, Лінія Ідентичності та Світоглядна лінія «Людське в людині». Окремою складовою в Академії йде блок Гармонійного розвитку здоров’я команд, для розробки якого було залучено досвідченого партнера – компанію Wellbeing Company.

Методологія Академії є унікальною авторською розробкою колективу лекторів та викладачів під керівництвом ідейника фестивалю «З країни в Україну» – Дениса Блощинського. Тут все – від перевірених практичних освітніх кейсів, до нових знань, які базуються на формуванні ігрових ситуацій. А ще – воркшопи, постійне відпрацювання практичних завдань, дискусії на обрані теми, захист власних позицій у проєкті тощо.

Випускники Академії отримують інструменти для розробки концепцій, планування та реалізації проєктів. Познайомляться з ключовими філософськими концептами Проблеми, Волі, Мислення, Людини, Відповідальності. Отримають понад 40 управлінських моделей та алгоритмів із поясненнями до їх застосування в умовах реалізації складних проєктів, унікальні навчальні матеріали та кейси. А ще - досвід роботи в команді та успішної реалізації одного з найбільших регіональних фестивалів України у форматі Open Air Road Show. Та нетворкiнг – спільноту із понад 100 культурних менеджерів серед підприємців, активістів та представників органів місцевого самоврядування. Програма цьогорічного Фестивалю - «Системні зміни», а слоган – «ВЕЛИКІ СПРАВИ ДІЄВИХ КОМАНД!».

Лектори Академії – провідні українські спеціалісти з управління проєктами, івент та піар менеджменту, роботи з персоналом, моніторингу та оцінки, а також філософи, управлінці, українські інтелектуали, держслужбовці та відомі громадські діячі. Загалом – понад 40 лекторів. Безперервне системне навчання триває три місяці, під час нього команди отримують завдання, які допомагають краще пізнати процес створення масових подій. Результатом стає власна розроблена концепція заходу та організований фестиваль у відповідному місті.

«Ми живемо у світі, який побудований командами. За кожним лідером, за кожним підприємцем, за кожним брендом, артистом та політиком стоїть команда. У всіх успішних лідерів, яких ми знаємо, є команда за спиною. Знання та командний досвід, що відкриває Академія, неможливо просто перейняти, їх треба саме здобути. Тому для нас надзвичайно важливо допомагати командам ставати сильнішими, знаходити тих, хто не має командного досвіду роботи та занурювати їх у середовище, яке допоможе цей досвід здобути. Надзадачею цього проєкту є творення команд, які спроможні створювати команди» – коментує особливості та місію цьогорічної Академії голова правління Фундації та ідейник фестивалю «З країни в Україну» Денис Блощинський.

Фестиваль З країни в Україну» вперше пройшов в 2014 році за кошти засновників фонду в 11 містах Східної України. Вже наступного року ініціатива перетворилася на повноформатний проєкт, який було підтримано і в інших містах українського Сходу. У фестивалю з’явилася нова аудиторія – культурні активісти та волонтери. Тому в 2016 виникла ідея створити справжню Академію для підвищення компетенцій локальних волонтерів. Сьогодні ж Академія – це унікальна в Україні повноцінна освітня програма, після проходження якої формуються базові знання проєктного менеджменту, навички у формуванні зовнішніх комунікацій, соціології, фандрайзингу, управлінню командою та іншими складовими успішного проєкту. Щороку до навчання долучаються нові міста. Проте, учасники минулих років теж із задоволенням повертаються на лекції.

«З країни в Україну» – це 7 років організації масштабних культурно-просвітницьких подій, 84 міста України, та 20 напрямів невпинної роботи з ключовою ідеєю – формування нової української ідентичності та якісних позитивних змін в Україні.