ШЛЯХ З КРАЇНИ В УКРАЇНУ

Чому так важливо дати відповідь собі на питання хто ти є? Чому це не дає спокою мільйонам людей по всьому світові, які купують книжки тисяч авторів, змагаються щоб потрапити до кращих бізнес-шкіл, приходять на лекції до відомих філософів? Що саме це питання пов’язує з реальним світом будівель, доріг, домівок, їжі та предметів?

Для багатьох українців наш фестиваль є таким собі перекотиполем української культури, активностями, які збираються на центральних площах міст. Але для самих уважних, для тих, хто точно так же переймається важливими питаннями, десь між майданчиками й виступами артистів, між посмішками дітлахів і сльозами переселенців відкривається справжня істина. Цей фестиваль є потужним інструментом, якій допомагає багатьом поставити чи не вперше в житті справжнє питання: Хто я є? Хто ми є? Як люди, як громада, як нація, як країна.

За п’ять років існування фестиваль став одним з найбільших культурно-просвітницьких проєктів в Україні, які переміщуються українськими містами і мають можливість вплинути на їх культурний та громадський ландшафт. Хоча ми у фундації не дуже любимо говорити про просвітництво і воліємо пропонувати альтернативу - розвиток особистості, команди, громади. Але дійсно, той формат у якому працює фестиваль дуже схожий на трансляцію певних смислів. Але окрім ролі транслятора, фестивальна платформа виконує ще багато інших ролей - вона об’єднує людей, які до цього не працювали разом, вона дає можливість разом пережити продуктивний колективний досвід у спільній діяльності, вона проявляє певні цінності і демонструє їх важливість та дієвість. А ще - вона створює нові сенси, які потім команди організаторів майданчиків та напрямків спроможні транслювати в локальну культуру кожної окремо взятої громади.

Але як про це сказати? Як про це написати? Як це пояснити людям, які ніколи не були з нами разом? Як достукатися до сотень тисяч, мільйонів українців та розповісти про те, що ми спробували зробити й що у нас з цього вийшло? Через п’ять років існування ми зрозуміли, що ми не маємо право не зняти про це кіно. Справжнє, розлоге, змістовне, документальне кіно, яке спроможне поставити такі важливі для нас із вами сьогодні питання в просторі «ХТО МИ Є». Бо й війна на Сході сьогодні, й кількастолітній опір прагненню російської імперії знищити нашу націю, нашу культуру як феномен, й виклики майбутнього на які натякає сьогодні ситуація із коронавірусом та економічною кризою - все це частини одного цілого. Частини пошуку максимально точного формулювання головних питань, а потім, гуртом, всією громадою, всією країною та відповіді на ці питання: ХТО МИ Є? КИМ МИ БУДЕМО? НАВІЩО НАМ НАША КРАЇНА?

Наш неймовірний партнер - програма DG East, в якій працює команда змінотворців, які зі свого боку вболівають та переживають за всі ці зміни, про яки ми говоримо, підтримали нашу божевільну ідею зробити не просто відеозвіт, а спробувати відтворити саму атмосферу фестивалю, показати як філософія наших дій корелюється із реальним станом речей на Сході.

Після проведення тендеру ми зупинилися на пропозиції одній із команд - SLIVKI PRODUCTIN. Саме їх пропозиція пристала нам до душі. Неймовірне поєднання досвіду у сфері реклами, талантів режисерської групи, власних історій учасників проєкту, серед яких були представники міст Сходу, вилилося в ту співпрацю, про яку ми мріяли - були сформовані кілька команд із неймовірною мобільністю, просто в польоті створювалися концепти та сценарії й виходили на такі змісти, про які ще рік перед тим не могли й мріяти, коли говорили про фільмування нашого фестивалю.Для того, щоб реалізувати всі наші задуми, була розроблена концепція кількох продуктів, які б змогли показати тим людям, які ніколи не були на фестивалі що таке цей унікальний рух «З країни в Україну». Перший продукт - це повноцінний документальний серіал, який виконано зі своєю власною філософією і який максимально повно розкриває все те, що робить фестиваль. Другий продукт - це серія із 9 роликів про ті міста, в які приїздить фестиваль. І третій продукт - це розповіді про людей фестивалю, які беруть участь в його створені, або стають частиною тих змін, заради яких ми все це й робимо.

В першій серії серіалу про фестиваль ми розповідаємо про наше минуле і робимо спробу подивитися на нього без відв'язування від нас самих. Адже за ці роки мандрів нашою країною ми чітко для себе зрозуміли що ми є не тільки тим ким сьогодні себе бачимо у дзеркалі, але ми є й нашими спогадами й нашим досвідом, нашими вчинками й нашими словами. І кожне нове усвідомлення себе через призму приналежності до великої культури, до певних історичних подій, ототожнення себе зі своїм родом та його загальнонаціональним спадком дає більше можливості людині для реалізації та розвитку, більше впевненості в дні завтрашньому. Саме тому наша перша серія називається ідентичність. І в цій серії ви зможете почути від нашої майстрині на всі руки - Аліси Шрамко про те, як вона робить свою частинку фестивалю, Лілія Мусіхіна розкаже про те, чому Відкрита Бібліотека є однією з надважливих складових фестивалю, ми познайомимося із живим класиком української літератури Віталієм Запеклою та послухаємо що розкаже Лариса Петрова про напрямок Інтелектуальні Ігри, а Ольга Верменич дасть можливість подивитися на світ через призму каліграфічного малюнку літер української абетки.

ПЕРША СЕРІЯ:

Друга серія побудована зовсім в інший спосіб. Вона розповідає про теперішнє і має назву «Музика й громада». Режисер вибудував сенсову лінію через вільну розмову лідерів музичних гуртів та заступника міського голови, менеджера з волонтерів фестивалю та керівниці місцевого благодійного фонду, міського голови міста Попасна та керівника напрямку Влада та Громада. Всі учасники другої серії розмірковують вголос на камеру, ставлять питання та шукають відповіді. Кожен у свій час насиченого фестивального дня. Кожен у своєму місці. Кабінет виконкому, затишний парк, доріжка біля однієї із зон, місце поза сценою. Люди різні, місця різні, різний час одного й того самого дня. Але розмова одна. І в цю розмову вплітається розповідь програмної менеджерки фестивалю Насті Вергелес про складності формування програми фестивалю в цілому та підбір артистів зокрема. Настя розповідає про роботу з музикантами, як про окремий виклик: як знайти таких артистів, які з одного боку будуть комунікувати певні важливі сенси, з другого боку будуть сповідувати тотожні нашому фестивалю цінності, з третьої сторони, будуть зрозумілі великій кількості людей і стануть певним магнітом для проєкту. Завдяки тому що всі учасники процесу немов налаштовані на один камертон це геніальний хід режисерської групи про діалог розгорнутий в просторі та в часі вдається реалізувати через пряму мову музикантів гуртів Рояль Кіт, Bez Обмежень, Nesprosta, Майор Пронін, Та Сама, Alex Silakov, Vlasna та Balaklava Blues у дискусії, до якої долучаються міський голова міста Попасна, заступник голови Торецької ВЦА, керівниця місцевого благодійного фонду, менеджерка напрямку Влада та Громада Юлія Ареф’єва, менеджерка по роботі з волонтерами Лілія Кісіль.

ДРУГА СЕРІЯ:

Третя серія розповідає про наше майбутнє через напрямки Молодь та Спорт, Сучасна Україна та Охорона Здоров’я. В нашій фундації, ми бачимо наближення нашого майбутнього в наших дітях, в молодих людях, які сьогодні вже несуть відбиток післязавтрашньої парадигми, яка для нас ще не настала, а для них є чимось, що вже почало формуватися, навіть якщо вони про це ще не підозрюють. І яким це майбутнє буде залежить від того, що ми сьогодні зможемо зробити для нашої молоді, якими дамо їм відчути себе. Українцями, які гідні найкращої своєї долі, людьми, які борються за своє щастя, чи представниками нікому невідомої держави без власної культури та ідентичності. Звісно, коли ми говоримо про майбутнє, ми не можемо не говорити про здоров’я. Причому про те, як його розуміють у всьому світі - як стан повного фізичного, психічного та соціального гаразду. Без усвідомлення себе в цьому процесі та свого власного ставлення до здоров’я такої розмови вестися просто не може. І ми маємо робити перші кроки в тому напрямку. Що таке нові технології, як вони входять в наше життя та до чого готові молоді українці в маленьких містах Сходу - всім нам дуже добре демонструє це напрямок Сучасна Україна, який показує винаходи наших краян у царинах доданої реальності та 3D друку, віртуальних світів та роботехніки. Головні герої цієї серії - керівники відповідних напрямків - Дмитро Данченко, Марина Лазоренко, Олексаднр Соколенко. Кожен з них у своїх розповідях відкривають двері в своє власне майбутнє, яке вони наближають своєю діяльністю на фестивалі «З країни в Україну»: майбутнє молодих, наповнених, зреалізованих Людей. Майбутнє здорових, щасливих та гармонійних українців. Майбутнє в якому винаходи покращують життя і допомагають нам бути собою

ТРЕТЯ СЕРІЯ:

В останній серії розповідається історія еволюції - при чому еволюція не тільки самого фестивалю, але всієї команди фундації соціальних інновацій «З країни в Україну», змін світоглядного рівня. Із самог опочатку, з 2014 року це була нестандартна, несиметрична відповідь на те, що відбувалося на Сході, яка своєю сміливістю та щирістю розбила лід байдужості та погасила полум’я ненависті. В тому далекому революційному році на одному з фестивалів побували майбутні співзасновники фундації - Денис, Артем, Костянтин і на свої очі переконалися у потребі тих активностей, які робила тоді ще група волонтерів. Тоді це ще була волонтерська ініціатива. Сьогодні це найбільший мандрівний змінотворчий фестиваль країни. Звісно, його вже не може робити кілька людей проміж основної своєї діяльності. Тому ця серія перш за все розповідає про ту зіркову команду, яка охоплює майже 10 000 людей, яка робить ці зміни по десятках міст країни під прапором фестивалю. Основа цієї команди - працівники фундації, координатори напрямків, запрошені лектори, спікери, ментори локальних команд та самі локальні команди - це кілька сотень людей, які невпинно вболівають за свою країну і словом і ділом. Люди, які займаються щоденною діяльністю для того щоб сотні тисяч інших змогли пройти цей шлях - шлях З країни в Україну.

ЧЕТВЕРТА СЕРІЯ: