#рекомендації від Павла Горба. Видатні українські композитори

                                                                                                


                                                                                                     5 видатних українських композиторів


Лео Орштейн (Лев Горштейн)

Орштейн народився у місті Кременчук наприкінці 19 ст., у єврейській сім'ї музикантів. Сьогодні це ім'я знає кожен викладач музики у США. Лео почав навчатись у Києві, а згодом у Петербурзі. В 1906 році Орштейни мігрують до США, де композитор створює свої перші музичні твори. У 1914 він відвідує Європу, де знайомиться із видатним Ферручо Бузоні. Орштейн пише сміливу авангардну музику, але не відкидає більш консервативні тенденції. Його твори легкі і врівноважені, наче хвилі безмежного океану. За своє життя він написав силу-силену творів, серед яких "Вечірня козацька пісня" (для ф-но з оркестром), "Три настрої" та "Ранок у лісі".Останній свій твір Лео Орштейн написав у віці 97 років. 

Прокофьев Сергій Сергійович

Так-так! Це саме той Прокофьев, згадуючи якого, ми одразу уявляємо будинок Петербурзької філармонії чи Великий Оперний. Це той самий Прокофьев, чий 2-й фортепіанний концерт вважається першим із трьох найвизначніших творів світового піанізму. Та, мабуть, далеко не всі знають, що народився і жив Сергій Сергійович у містечку СонцевкаБахмутського районуДонецької області.Свій перший твір "Індійський галоп"юний геній написав у 5 років, а в 9 - свою першу оперу "Велетень". Щоб у декого не було спокуси "ділити" Прокофьева, скажу наступне - ніхто з політиків, чи будь-хто інший, не написав жодної ноти його творів.Прокофьева не можливо назвати ні російським, ні українським композитором, як і більшість великих він належить усьому світові.

Стравінський Ігор Федорович

«Що!? І Стравінський теж? - запротестуєте Ви. - Але ж він народився у Петербурзі!».

Саме так, от тільки батьки Стравінськогоукраїнці та ще й славетного козацького роду з Волині, що веде свій рід від Гетьмана Івана Сулими. Сам композитор писав: «Наше прізвище було Сулима-Стравинські, однак, коли Росія анексувала частину Польщі, то „Сулима“ з якоїсь причини було випущене з нашого прізвища». Стравінський постійно відвідував своїх рідних у містечку Устилуг (Волинська обл), збудував там будинок і саме в Україні композитор знайшов своє кохання та написав більшість своїх творів. Музика Стравінського сильно переплетена з мотивами народного фольклору. "Історія солдата" – опера, що вважається однією з найвизначніших творів автора. Тут нескладно вгадати алегорію, де стосунки між чортом та солдатом схожі на долю України у складі Російської імперії.

Косенко Віктор Степанович

Ще один "петербурзький" українець. Отримав освіту у Варшаві, а згодом продовжив навчатись у Петербурзі. У віці 6 років, не знаючи нотного письма, Косенко підбирає на слух та грає патетичну сонату Бетховена. Хоч він і народився у Петербурзі, але більшу частину життя прожив та працював на Батьківщині, в місті Житомир.Тут Косенко і його друзі-музиканти створили мистецьке середовище, яке не поступалося столичному. Віктор Степанович був першим директором житомирського музичного училища, яке і дотепер носить його ім'я. Крім сонат та концертів, серед творів автора є романси на вірші відомих поетів (П. Тичина, О. Пушкін, О. Блок, О. Апухтін, К. Бальмонт та інших) та музика до кінофільму «Останній порт» (1934, реж. А. Кордюм).

Барвінський Василь Олександрович

Справжній "Шевченко" та "Моцарт" української музики. Видатний український музикант, композитор та критик, народився у Тернополі 20 лютого 1888 року. Протягом усього життяБарвінський вбачав своє призначення у творенні цілісності української музики. І йому це вдалося. Твори автора сповнені національного колориту та присвячені життю та долі Українського народу. Але любити власний народ і плекати надію про незалежну українську державу - означало бути ворогом радянської влади. У 1948 році 60-річногоВасиля Барвінського було заарештовано. 10-річне заслання у Мордовії він відбував спільно з дружиною Наталею.У 40-х роках майже весь композиторський доробок було знищено — спалено у дворі Львівської консерваторії, якою сам Барвінський керував майже 33роки.Нині майже всі твори композитора відновлені. В Європі Барвінськогопорівнюють з Моцартом і щоб переконатися у цьому - пропоную послухати його знаменитий секстет -