Литовський досвід для вирішення конфлікту на сході України: чого навчилися українські школярі?

Для людини, яка живе поза українським інформаційним простором, може здаватися, що конфлікт на сході України - вичерпано. Проте, зі сторінок он-лайн та друкованих ЗМІ новини про ВПО, військових, мобілізацію, на жаль, не зникають, а для більш ніж 1,5 мільйону українців (саме така кількість внутрішньопереміщених осіб була зафіксована у травні 2018 року) день починається з перегляду карти ОСС. 
Бажаючи  привернути увагу до ситуації в Україні, Асоціація активної молоді вирішила організувати двосторонній проект Erasmus + "Мільйони голосів", присвячений війні. Перша частина проекту (навчальний курс) відбулася в Україні, у Краматорську.
Друга частина (молодіжний обмін) була організована в листопаді в Каунасі, Литва. Туди приїхало 36 осіб з України, Чехії, Туреччини, Італії, Польщі та
Литви. Під час проекту учасники аналізували різні питання щодо поточного конфлікту в Східній Україні за допомогою інтерактивних заходів. Долучився до ініціативи навіть відомий кінорежисер, керівник групи підтримки України "Блакитна / Жовта" Джонас Охман.
Він поділився різними думками про сучасну ситуацію в Україні. Разом з ним прибули два українських солдати, які воювали на фронті. Вони розповіли трагічні історії з власного досвіду.
Після того, як учасники поглибили свої знання про конфлікт в Україні, їм легко вдалося реалізувати головну мету проекту - створити ініціативу, яка
могла б допомогти жертвам війни. Загалом було розроблено чотири ідеї.
Ідею, яку можна було реалізувати на практиці, було представлено в Міністерстві закордонних
справ. Там учасники мали можливість зустрітися з послами та запропонувати їм кілька питань про Україну.
Було дуже приємно бачити, як змінювалися люди протягом проекту. Незнайомці ставали друзями. Як заявили учасники, "вони стали однією великою міжнародною родиною, яка розуміє нинішню ситуацію в Україні та прямує до спільних цілей -
допомогти жертвам".
Однією з країн проекту була Україна. Люди приїхали прямо з зони бойових дій. Вони ділилися історіями з особистого досвіду - це дозволило іншим учасникам побачити ситуацію щодо війни більш реалістично та надихнуло їх на значущі ініціативи.
Хочете більше дізнатись про цей проект? Про імпульс, який він створив?
Більше тут: www.fb.com/activeyouthlt
• Відео з Каунасу: https://www.youtube.com/watch?v=-SkpNSeMjow

• Звіти про зйомки на Сході України: www.liveuamap.com