КУЛЬТУРНИЙ МАЙНІНГ. "​Про заходи у нашому місті розповість «Наше місто»"

Уявіть собі наступну картину: у перших числах місяця у місто приїжджає театральна трупа на гастролі, всередині місяця відбувається чемпіонат по футболу серед юніорів, а вкінці – відомий письменник презентує свою нову книгу. І, з майже тридцяти тисяч містян, про ці події знає лише четверта частина населення. Така історія не з чуток відома нашим наступним героям – команді-учасниці проекту «Культурний майнінг» з міста Курахове.

На відстані 15 км від райцентру міста Мар’їнка розташоване місто енергетиків – Курахове, в якому проживає 21601 осіб, а також тимчасово переміщенні особи - 11000 осіб. Територільною особливістю міста є досить значна частина приватного сектору, який налічує більше 3000 приватних домогосподарств, у яких проживає понад 5000 населення та м-ну Южний - приблизно 6000 осіб.

Про своє місто учасники розповідають наступне: «У нас добре працюють: Курахівський центр культури і дозвілля,часто запрошують на гастролі театри та музичні колективи, цирк. Працює КЗ «Спорт для всіх» за п'ятьма напрямками: футбол, волейбол, плавання, вітрильний спорт, кікбоксинг, який проводить до 45 турнірів різних рівнів, комунальні підприємства, які надають важливі для мешканців послуги». Головна проблема незначної кількості відвідувачів міських заходів, на думку команди,у тому, що жителі міста належним чином не проінформовані.

Дослідивши дану проблему, учасники виявили, що більшість мешканців приватного сектору не підключені до кабельного телебачення та мережі Інтернет, які використовує міська влада для інформаційного зв'язку з населенням. Місцеві друковані ЗМІ та місцеве телебачення відсутні. Єдиним джерелом зв'язку з громадскістю є офіційний веб-сайт міської ради та сторінка у Фейсбук. Це допомагає, але і ці джерела використовуються, на жаль, невеликою кількістю людей.

«Представляючи інформаційний центр «Наше місто» на проекті «Культурний майнінг», ми ставили перед собою кілька основних цілей: підвищити рівень поінформованості населення про події у місті; підвищити громадську активність та соціальну відповідальність мешканців Курахове; спонукати наших мешканців до свідомої участі в міських подіях та заходах, а також розширити географію, спектр та якість інформаційних продуктів, орієнтованих на потреби населення різних соціальних та вікових груп» - розповідає керівниця проекту Коновалова Світлана Володимирівна.

Отримавши на проект «Інформаційний центр «Наше місто» грант у розмірі 45 000 гривень, команда з Курахова розпочала діяльність міського інформаційного центру. Учасники провели першу тестову активність друку буклетів, залучили волонтерів та партнерів в обличчі громадських організацій і міської ради, котрі надалі делегуватимуть інформативний перелік заходів у місті. У найближчих планах команди співпраця у системі трьохсторонньої взаємодопомоги: влада, громадські організації і, безпосереднє, залучення бізнесу.

«Ми сподіваємося, що даний проектсприятиме не лише соціальному і економічному розвитку міста, підвищенню інвестиційної конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості, міжнародного співробітництва, а також допоможе створенню постійно
діючої системи підтримки стабільного розвитку малого та середнього бізнесу», -
ділиться команда. Адже, впевнені учасники «Культурного майнінгу», покращення комунікації між владою і громадою не може не нести позитивних змін.