​КУЛЬТУРНИЙ МАЙНІНГ. "Не кулями єдиними гриміло Щастя навесні"

12 травня учасники проекту «Культурни й майнінг», команда з міста Щастя, провели фестиваль «ЄкоФ’юженФест», на який отримали грант у розмірі 75 000 гривень.

«Місто Щастя розташовано на лінії розмежування. Увага людей у нашому місті більш прикута до власних побутових проблем. Психосоціальний настрій людей знаходиться на критичному рівні, вони втратили зв'язок з природою та зі своїм внутрішнім світом. У наслідок цього, містяни припинили звертати увагу на навколишнє природне середовище та проблеми, які з цим пов’язані. Фестивалем «ЄкоФ’юженФест»ми хотіли звернути увагу населення міста на роздільний збір сміття, бережливе ставлення до природи, звернуту увагу на необхідність здорового харчування та способу життя, екологічне ставлення один до одного», - таким вступом команда з міста Щастя привідкрила проблематику, на вирішення якої спрямований проект, презентований ними на «Культурному майнінгу». Це було за кілька днів до того, як напередодні оголошеного безстрокового перемир'я, у неділю 4 березня, бойовики обстріляли оборонні позиції ЗСУ в цьому районі. Безперервний обстріл тривав півтори години. А в понеділок, 5 березня, незважаючи на спільне рішення Тристоронньої контактної групи щодо припинення вогню, російсько-окупаційні війська не припинили обстрілів позицій ЗСУ поблизу Щастя.

За словами співзасновника Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» Дениса Блощинського, для людей із міст східної України, котрі перебувають у постійній небезпеці, дуже важливо відчувати, що попри неможливість зупинити певні процеси, вони самостійно можуть обирати, в якому напрямку їм рухатися далі: «Для нас було дуже важливо долучити до участі міста, які знаходяться безпосередньо поруч із лінією конфлікту. Тому що саме тут дуже чітко стає зрозуміло те, заради чого, насправді, йде ця війна. Саме тут, де люди потерпають найбільше - від обстрілів, постійних загроз і психологічного тиску ситуації. І саме тут нам важливо показати людям, що ми боремося за їхнє дозвілля і комфорт, їхню свободу обирати те, як вони хочуть проводити свій вільний час, спілкуватися і відпочивати. Це як теорія розбитих вікон колись допомогла Нью-Йорку змінити статус одного з найнебезпечніших міст Америки, так і наша теорія світлих справ допоможе повернути людям відчуття гідності і впевненості у своїх силах».

«У зв’язку з військовим конфліктом у місті відсутні лаунж зони для відпочинку на природі та проведення культурних заходів, в тому числі й фестивалів», - розповідає учасниця команди і керівниця проекту Марина Єрохіна. А й, справді, чи можливо розвивати своє місто, змінювати свідомість людей, якщо внутрішній страх, що завтра його може не стати, переслідує тебе щодня? Можливо! Твердо впевнені активісти. Адже, не зважаючи на становище та вимушені умови, в яких наразі перебуває Щастя, у довгострокових планах команди, в рамках вищевказаного фестивалю, створити платформу для подальшого соціального зв’язку між населенням та природою.

«Достроковий влив – місто стане красивішим, ми очистимо та благоустроїмо територію КСЦ «Енергія». Територія вищевказаного комунального закладу сформує екологічно-художню платформу, що забезпечить рекреаційні потреби населення. Ми прагнемо активізувати населення до громадської діяльності та збереження навколишнього середовища.Продовжимо роботу над створенням нових локацій для відпочинку проектом із залучанням ДТЄК( участь у проекті «Місто своїми руками»)», - говорять активісти. По завершенню «ЄкоФьюженФест» елементи лаунж зони: лавки, велопарковка, контейнер для пластикових пляшок, смітники, накопичувальні ліхтарі, шаховий стіл і гамаки команда з міста Щастя передала на баланс КСЦ «Енергія». Матеріали для майстер класів: гончарне коло, твістер, безкаркасні кріслапередані на баланс Палацу Культури м. Щастя.