Фестиваль «З країни в Україну» 2021. Другий заїзд

Цього разу фестиваль завітав до трьох міст Донеччини — 9 липня в Дружківку, 10 липня в Добропілля та 11 липня в Мирноград. До проведення заходів долучилися команди місцевих організаторів, котрі підготували актуальні локації та активності для власного міста в межах програми фестивалю. Отже, на відвідувачів чекали насичена програма, тематичні активностi та розважальні зони, а також атмосферний акустичний концерт.

На головній локації були встановлені великі екрани та працювало радіо фестивалю «З країни в Україну» з прямими ефірами та стрімами. На екранах мiстянам показали прем’єри кліпів зірок, знятих для проєкту «Натхнення Сходу». Жителі Дружківки, Добропілля та Мирнограда побачили знайомі краєвиди в кліпах амбасадорів cвоїх міст — гурту MAZEPA та виконавців АСАФАТОV і alyona alyona. На Центральному просторі фестивалю для відвідувачів працювала виставка фотопостерів абстрактних пейзажів Григорія Веприка. А в радіорубцi фестивалю у прямому ефірі побували представники міської влади та громадських організацій міст. Головну сцену Дружківки, Добропілля та Мирнограду цьогоріч, на відміну від гучних минулорічних концертів, "запалювали" під атмосферні звуки акустичного концерту гурти NESPROSTA, MAZEPA та Promsonya, а також місцеві артисти з власними піснями українською.

«Ми завжди будемо підтримувати українську культуру, що формує ціннісний зв'язок між людьми. І не важливо  це буде музика, кіно чи будь-яка інша форма культурної комунікації. Ми завжди будемо її підтримувати та робити все, що від нас залежить», — говорить лідер гурту MAZEPA Андрій Мазепа.

Програма фестивалю включала різні напрями активної кооперації з відвідувачами, які проходили в окремих тематичних зонах. На локації Україна Сучасна відвідувачі взаємодіяли з інтерактивним простором з 10 унікальними експонатами про науку та дослідження, проходили квести між експонатами та слухали подкасти від Музею науки. Такі розваги особливо припали до душі юним гостям фестивалю.

Україна Традиційна — це локація, де всі охочі могли доєднатися до майстер-класів та спробувати себе в п’яти традиційних ремеслах: вiд Слобожанського розпису дерев’яних декоративних предметів побуту, до створення ляльки-мотанки та предметів із кераміки та глини. А ще — ознайомитися з особливостями письма козацької доби — Козацьким скорописом, написати текст гусячим пером, чи долучитися до освітнiх розмов про Дерево роду та основи генеалогії, та власноруч виготовити макет дерева з декоративного паперу. Окремо на цій локації був представлений Український інститут національної пам'яті, де проходили історичні диспути, презентації, майстер-класи та ігри.

Україна Змістовна – локація з цікавинками на будь-який смак. Тут можна було відвідати фотовиставку «Східна Україна у 70–90 роки» та послухати лекції від відомих професійних фотографів. Долучитися до дискусiй та подивитися сучасне українське кіно, відвідати майстер-клас зі створення анімації. Для тих, хто цінує літературу, відбулися презентації проєкту Українського інституту книги «365 казок на ніч» та «Читання з дітьми», разом з іншими книгами українських письменників.

На локації Україна Активна провели спортивні змагання з крокету та флорболу. А для тих, хто більш зацікавлений у здоровому харчуванні, були проведені лекції та виступи дієтологів і лікарів-ендокринологів, якi надали рекомендації у форматі «Як прожити до 100 років».

Місцеві команди організаторів підготували власні унікальні локації. У Дружківці торкнулися теми психологічного насильства в сім’ї. На їхній локації кожен гість міг навчитися ідентифікувати прояви насильства та отримати поради щодо захисту від нього. Відвідувачі взяли участь у форум-театрі, виставці та зібрали стрічку сімейних цінностей. На локації також були присутні психологи та представники організацій, що надають допомогу постраждалим від психологічного насилля.

Команда з Добропілля креативно провела стрім-шоу «Радіо Добрік», де ведучий спілкувався з представниками бізнесу на тему «Як заснувати власну справу в умовах маленького містечка». Відвідувачі взяли участь у практичному майстер-класі, як можна заробляти своїми руками, та грали в настільну кооперативну стратегію. А охочих до розвитку творчого хисту запрошували до майстер-класу театральної студії «Дзеркало».

Команда з Мирнограда присвятила фестивальнi активності темі безпечного середовища міста та активній участі мирноградців з реалізації цих планів.

«Ми проводимо фестивалі вже 8 років, і, мабуть, найбільше надихає — бачити, як змінюються міста, як небайдужі громадяни збираються разом, щоб втілювати спільні проєкти. Вражає, наскільки вони сильні та світлі в цьому бажанні розвиватися та розвивати своє місто. Цього року фестиваль «З країни в Україну» в деяких містах відбувається вперше, як наприклад в Добропіллі та Мирнограді, а в деяких вдруге і навіть втретє, як в Дружківці та Маріуполі. Однак, спостерігаючи за інтересом та активністю відвідувачів в кожному місті, розуміємо, що в кожному знаходимось не дарма. Ми вдячні всім, хто долучився до фестивалю! Локальним командам - це неймовірні люди! Міським адміністраціям за усілякий клопіт та підтримку. Партнерам, без яких програма фестивалю була б неможлива. Артистам, що взяли участь в проєкті "Натхнення Сходу" та виступають на наших акустичних концертах. Волонтерам, за активність та пасіонарність. Гостям за інтерес в очах та усмішки на обличчях» — говорить Денис Блощинський, голова правління Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» та ідейний натхненник фестивалю.

Фестиваль продовжує мандрувати містами Сходу та Півдня України з головною метою — сприяти розвитку та зміцненню соціальних зв'язків між мешканцями міст, а також розвитку регіонів загалом. Наразі фестиваль «З країни в Україну» став майданчиком для комунікації та взаємодії, згуртував активних та небайдужих містян, які прагнуть процвітання свого рідного краю. А наступні фестивалі відбудуться вже зовсім скоро на Луганщині — 30 липня в Станиці Луганській, 31 липня в Старобільську та 1 серпня в Щасті.